Po epidemiji so kuhali golaž (FOTO)
Na golažijadi v Limberku med 17 ekipami zmagala trojka. Nevemoše Pripravljajo se še na dan rudarjev in citrarski festival.
Odpri galerijo
V spodnji Savinjski dolini, v prijetnem okolju letnega gledališča Limberk v Grižah, se je odvila prva prireditev po razglasitvi konca epidemije novega koronavirusa. Organiziralo jo je Turistično društvo Griže, to pa je bila že 16. tradicionalna golažijada za pokal KS Griže. Tokrat se je pomerilo 17 kuharskih ekip.
Pred začetkom tekmovanja sta predsednik TD Griže Božo Trnovšek in vodja protokola Danilo Basle pozdravila vse navzoče, podala nekaj informacij o zgodovini prireditve in razložila pravila tekmovanja, ki ga je nato odprl podžupan občine Žalec Matjaž Krk. Med ekipami je bilo čutiti pravo kuharsko zagnanost in željo po čim boljšem golažu, vsaka se je trudila tudi čim lepše urediti svoj kotiček.
Vsaka ekipa je od organizatorja prejela tri kilograme govejega mesa, prav toliko čebule in kruh, za začimbe pa so poskrbeli sami. V ozračju je kmalu zadišalo po praženi čebuli in nato še po mesu. Tri ure pozneje so bili golaži pripravljeni. Ocenjevala jih je komisija v sestavi Danilo Basle, Dani Pader, Nido Grahovič in Jože Glinšek. Kot so ob razglasitvi rezultatov povedali sodniki, so bile vse ekipe zelo prizadevne in uspešne, saj so vse pripravile in skuhale okusni golaž, zato so imeli kar težko delo.
Po podelitvi pokalov smo nekaj besed spregovorili s predsednikom turističnega društva in vodjem prireditve Božem Trnovškom, ki je dejal: »Zelo sem vesel, da nam je uspelo spraviti pod streho še eno golažijado in da smo z njo nekako končali to sušno obdobje brez prireditev, ki jih zaradi epidemije ni bilo mogoče organizirati. Vreme je čudovito, ekip veliko, predvsem pa smo vsi že bili željni druženja, tako da je vse res tako, kot mora biti. Sicer pa bo v Limberku kmalu spet veselo in zanimivo, saj sta pred nami srečanje ob dnevu rudarjev in citrarski festival.« Luka Lukanc iz ekipe Mini ranč Šempeter pove, da so standardna ekipa in redni udeleženci te golažijade. »Tukaj je res prijetno kuhati, ambient je enkraten in vedno se imamo lepo. Kuhamo z velikim veseljem, s srcem, in vedno upamo na najboljši rezultat. Mislim, da smo tudi tokrat skuhali zelo dober golaž, čeravno nismo med prvimi tremi, sicer pa je pomembno, da smo tukaj, da se družimo in uživamo,« je dejal. Podobno je menil vodja zmagovalne ekipe Gregor Bombek: »Predlani je naša ekipa zmagala, lani smo bili četrti, letos pa nam je znova uspelo s svojim golažem prepričati okuse komisije in zmagati. Nimamo skrivnega recepta, kuhamo s srcem, in ko nam uspe, smo zelo veseli. Po enoletnem premoru, ko je bila kuhalnica kralj golaža v rokah ekipe Lesi bar iz Kasaz, je ta trofeja spet naša.« Ob mizi, kjer je kuhala ekipa društva Dobra volja iz Škofij, spregovoriva še z njihovo predsednico Nasiko Cvajdik: »Naš prijatelj iz Škofij, ki se udeležuje golažijad po vsej Štajerski, nam je posredoval vabilo, in mi kot društvo, ki se radi udeležujemo veselih dogodkov, smo z veseljem prišli sem in si obenem naredili prijeten izlet. Smo mlado društvo, delujemo šele pet let, ukvarjamo pa se s turističnimi, kulturnimi in športnimi dogodki. V glavnem pa skrbimo, da smo vsi dobre volje, da smo v družbi in da tudi druge spravljamo v dobro voljo. Tu je res čudovito in vsi prekipevamo od dobre volje, hkrati pa se veselimo podobnega druženja s TD Griže pri nas v Škofijah.«
Pred začetkom tekmovanja sta predsednik TD Griže Božo Trnovšek in vodja protokola Danilo Basle pozdravila vse navzoče, podala nekaj informacij o zgodovini prireditve in razložila pravila tekmovanja, ki ga je nato odprl podžupan občine Žalec Matjaž Krk. Med ekipami je bilo čutiti pravo kuharsko zagnanost in željo po čim boljšem golažu, vsaka se je trudila tudi čim lepše urediti svoj kotiček.
Vsaka ekipa je od organizatorja prejela tri kilograme govejega mesa, prav toliko čebule in kruh, za začimbe pa so poskrbeli sami. V ozračju je kmalu zadišalo po praženi čebuli in nato še po mesu. Tri ure pozneje so bili golaži pripravljeni. Ocenjevala jih je komisija v sestavi Danilo Basle, Dani Pader, Nido Grahovič in Jože Glinšek. Kot so ob razglasitvi rezultatov povedali sodniki, so bile vse ekipe zelo prizadevne in uspešne, saj so vse pripravile in skuhale okusni golaž, zato so imeli kar težko delo.
Največ točk (101) in pokal za prvo mesto je komisija dodelila golažu, ki ga je skuhala ekipa z imenom Nevemoše, to so sestavljali Gregor Bombek, Mitja Urisek in Rikardo Cimerman. Bili so prva ekipa v zgodovini tekmovanja, ki je presegla magično mejo sto točk. Drugo mesto je zasedla ekipa Zabukovica team, ki so jo sestavljali Vlado Šipek, Rajko Marcen, Boštjan Koprivnjak in Beno Skerovnik, na tretjem mestu pa je pristala ekipa z imenom Ni kaplje, katere vodja je bil podžupan občine Žalec Matjaž Krk, ob njem pa sta kuhala še Kristjan in Andrej Križan. Preostale ekipe so prejele male pokale za četrto mesto. Kot je v navadi, so organizatorji podelili tudi posebno nagrado, sliko slikarja Aca Markoviča, za najlepše urejeno omizje kuharske ekipe. Tokrat je nagrada šla v roke ekipi društva Dobra volja iz Škofij v sestavi Franc Cvajdik, Rudi Švab, Ivica Vergan in Željko Janko.
3 kilograme mesa je dobila vsaka ekipa.
Po podelitvi pokalov smo nekaj besed spregovorili s predsednikom turističnega društva in vodjem prireditve Božem Trnovškom, ki je dejal: »Zelo sem vesel, da nam je uspelo spraviti pod streho še eno golažijado in da smo z njo nekako končali to sušno obdobje brez prireditev, ki jih zaradi epidemije ni bilo mogoče organizirati. Vreme je čudovito, ekip veliko, predvsem pa smo vsi že bili željni druženja, tako da je vse res tako, kot mora biti. Sicer pa bo v Limberku kmalu spet veselo in zanimivo, saj sta pred nami srečanje ob dnevu rudarjev in citrarski festival.« Luka Lukanc iz ekipe Mini ranč Šempeter pove, da so standardna ekipa in redni udeleženci te golažijade. »Tukaj je res prijetno kuhati, ambient je enkraten in vedno se imamo lepo. Kuhamo z velikim veseljem, s srcem, in vedno upamo na najboljši rezultat. Mislim, da smo tudi tokrat skuhali zelo dober golaž, čeravno nismo med prvimi tremi, sicer pa je pomembno, da smo tukaj, da se družimo in uživamo,« je dejal. Podobno je menil vodja zmagovalne ekipe Gregor Bombek: »Predlani je naša ekipa zmagala, lani smo bili četrti, letos pa nam je znova uspelo s svojim golažem prepričati okuse komisije in zmagati. Nimamo skrivnega recepta, kuhamo s srcem, in ko nam uspe, smo zelo veseli. Po enoletnem premoru, ko je bila kuhalnica kralj golaža v rokah ekipe Lesi bar iz Kasaz, je ta trofeja spet naša.« Ob mizi, kjer je kuhala ekipa društva Dobra volja iz Škofij, spregovoriva še z njihovo predsednico Nasiko Cvajdik: »Naš prijatelj iz Škofij, ki se udeležuje golažijad po vsej Štajerski, nam je posredoval vabilo, in mi kot društvo, ki se radi udeležujemo veselih dogodkov, smo z veseljem prišli sem in si obenem naredili prijeten izlet. Smo mlado društvo, delujemo šele pet let, ukvarjamo pa se s turističnimi, kulturnimi in športnimi dogodki. V glavnem pa skrbimo, da smo vsi dobre volje, da smo v družbi in da tudi druge spravljamo v dobro voljo. Tu je res čudovito in vsi prekipevamo od dobre volje, hkrati pa se veselimo podobnega druženja s TD Griže pri nas v Škofijah.«