ZIMSKE RAZMERE

Pobelilo je tudi Pohorje! Poglejte, kako debela snežna odeja je na Rogli (FOTO)

Od danes popoldne do nedelje popoldne bo pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami pihal okrepljen severni veter, ki bo občasno v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro.
Fotografija: Pavličevo sedlo. FOTO: Promet.si
Odpri galerijo
Pavličevo sedlo. FOTO: Promet.si

Ob silnem dežju in prihodu hladne fronte nad naše kraje je v četrtek v Sloveniji zapadel prvi sneg, in sicer ne le na Vršiču, o čemer smo že pisali, temveč na več smučarskih letoviščih.

Meteorolog Blaž Šter je na omrežju X objavil, da je na Vršiču zapadlo 30 centimetrov snega, na Zelenici 23, na Pavličevem sedlu pa 19 centimetrov. Okoli deset centimetrov so ga namerili še na Uršlji gori, Kredarici in Rogli, nekaj malega pa tudi na Voglu in pri Treh kraljih na Pohorju.

Radijski voditelj Tim Kores je sneženje opazoval skozi okno. FOTO: Zaslonski Posnetek, Instagram
Radijski voditelj Tim Kores je sneženje opazoval skozi okno. FOTO: Zaslonski Posnetek, Instagram

V sredogorju je moker sneg povzročal tudi snegolome, v gorah pa že piha močan severnik, ki se bo krepil, napoveduje Šter.

Veter se krepi

Od danes popoldne do nedelje popoldne bo pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami pihal okrepljen severni veter, ki bo občasno v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Od sobote popoldne do nedelje popoldne bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju severni veter lahko presegal hitrost 70 kilometrov na uro.

Temperature močno padle

Temperature po Sloveniji so se prvič po letošnjem vročem poletju spustile pod deset stopinj Celzija. V Ljubljani so zjutraj namerili osem stopinj, najhladneje pa je bilo na območju Rateč, le dve stopinji nad ničlo.

Prvi sneg je medtem zapadel tudi v drugih alpskih državah. O njem poročajo z Bavarskega, kjer naj bi ga zlasti v južnem delu v prihodnjih dneh na nadmorski višini nad 1500 metrov zapadlo celo do 50 centimetrov.

Danes bo oblačno in hladno, padavine bodo ponehale

Danes bo oblačno. Padavine bodo od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele popoldne. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem od 14 do 18 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo predvsem v severnih krajih, popoldne pa postopno tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo izrazitejši v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 8, na Primorskem do 13, v alpskih dolinah okoli 3, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem od 15 do 19 stopinj Celzija.

V nedeljo bo večinoma oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo, pogosteje pa v vzhodnih krajih. Razen na zahodu bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno ter večinoma suho, proti večeru bo od severa začelo rahlo deževati. Malo topleje bo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije