SPREMEMBE CEN

Podražitev še v mariborskem vrtcu? Za toliko bi bile višje cene

Mestna občina Maribor danes v nov poskus spremembe cen vrtcev.
Fotografija:  Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
 Foto: Jure Eržen, Delo

Mariborski župan Saša Arsenovič predlaga novo spremembo cen javnih vrtcev. Na dnevnem redu seje mestnega sveta v četrtek je predlog za zvišanje cen za nekaj več kot pet odstotkov oz. dobra dva evra na mesec. Mestni svetniki se bodo seznanili tudi z izvrševanjem občinskega proračuna v prvi polovici leta in investicijo v vročevod v mestu.

Brigita Gajzer Pliberšek iz občinskega urada za vzgojo in izobraževanje je na današnji novinarski konferenci povedala, da so bile trenutno veljavne cene programov javnih vrtcev v Mariboru uveljavljene junija lani, nova sprememba pa je potrebna zaradi uskladitve z dejanskimi stroški izvajanja teh programov, ki se zvišujejo in tako občina vedno težje zagotavlja sredstva za investicijsko vzdrževanje vrtcev.

Če bodo mestni svetniki v četrtek podprli predlog, se bo plačilo staršev za otroka v prvem starostnem obdobju zvišalo za 5,2 odstotka ter v drugem starostnem obdobju za 5,8 odstotka.

»To je za starše v najnižjem dohodkovnem položaju sprememba v višini 2,35 oz. 2,03 evra na mesec,« je pojasnila Gajzer Pliberškova in poudarila, da vse oprostitve plačil posameznikov ostajajo v veljavi, prav tako ne bo sprememb pri občinskih subvencijah.

»Kljub predlagani spremembi tako ostajajo cene vrtcev v Mariboru med najnižjimi v Sloveniji, saj mestni proračun namenja izdatna sredstva za subvencije,« je zatrdila.

Cene vrtcev so letos poskušali spremeniti že dvakrat, a niso dobili soglasja mestnega sveta. V nasprotju s prejšnjimi predlogi tokrat ne poskušajo znižati občinskih subvencij.

V novo podražitev tudi na Ptuju

V ponedeljek so se ptujski mestni svetniki že drugič v poldrugem letu strinjali s podražitvijo cen vrtca, in sicer za dobrih osem odstotkov. Marca lani so se strinjali s podražitvijo, ki je znašala od 11 do 15 odstotkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije