EVROPSKE VOLITVE

Poglejte, kaj si o novoizvoljenih evroposlancih mislijo njihovi sokrajani

Kako uspešne so bile njihove stranke oziroma liste v domačem volilnem okraju?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik

Zmagovalka evropskih volitev SDS je slavila v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo v volilni enoti Ptuj, kjer je prepričala skoraj 37 odstotkov volivcev. Zmagala je v 65 volilnih okrajih, drugouvrščena Gibanje Svoboda pa v 22 okrajih, predvsem v Ljubljani in na Primorskem. V Kočevju so volivci večinsko podprli listo Vesne.

image_alt
Kdo so zmagovalci in poraženci preferenčnih glasov? Grims jih je prejel manj kot Stevanović, a ga vseeno čaka mesto v Bruslju

Preverili smo, kako priljubljeni so novoizvoljeni evroposlanci v svojih domačih krajih (kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče) oziroma volilnih okrajih. Na spletni strani Državne volilne komisije smo pogledali, kako uspešna je bila njihova lista oziroma stranka v njihovem domačem volilnem okraju.

image_alt
Tonin: »To je začetek konca Golobove vlade,« Sajovic: »Leva sredina je zbrala več glasov kot desna sredina«

Najbolj priljubljeni med sokrajani je Vladimir Prebilič (Vesna), ki je v kočevskem volilnem okraju osvojil dobrih 45 odstotkov glasov. Sledi mu Milan Zver (SDS) iz Destrnika, ki je v domačem okraju prepričal slabih 43 odstotkov volivcev. Zala Tomašič (SDS) je v domači Škofji Loki osvojila 33,85 odstotka glasov.

Za Branka Grimsa (SDS), ki prihaja iz Kranja, je glasovalo dobrih 27 odstotkov sokrajanov. Ireno Jovevo oziroma Gibanje Svoboda je v ljubljanski Šiški obkrožilo okoli 25 odstotkov ljudi.

Tako Marjan Šarec (Svoboda) kot Matej Tonin (NSi) prihajata iz Kamnika. V tamkajšnjem volilnem okraju je za prvega glasovalo dobrih 24 odstotkov ljudi, za Tonina pa le slabih 16. Matjaža Nemca (SD), ki stalno prebiva v Renčah, je v tem volilnem okraju obkrožilo le dobrih 14 odstotkov ljudi.

image_alt
Zala Tomašič najmlajša evroposlanka v zgodovini Slovenije: kaj vemo o njej? (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije