SPREMLJAL BO NAPREDEK

Poglejte, katero funkcijo bo za EU odslej opravljal Marjan Šarec

Kot član politične skupine Renew Europe bo Šarec prevzel pomembno vlogo pri spremljanju napredka Črne gore v procesu pristopa k Evropski uniji.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik

Evropski parlament je danes potrdil imenovanje Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Republike Slovenije in ministra za obrambo, za stalnega poročevalca Evropskega parlamenta za Črno goro.

Kot član politične skupine Renew Europe bo Šarec prevzel pomembno vlogo pri spremljanju napredka Črne gore v procesu pristopa k Evropski uniji. Njegova naloga bo priprava letnega poročila o napredku države, s svojimi izkušnjami pa bo prispeval k ponovnemu zagonu pristopnih pogajanj, ki so v preteklih letih zastala.

Na instagramu je zapisal: »Danes je bilo na politični skupini Renew Europe tudi uradno potrjeno, da bom opravljal dolžnost stalnega poročevalca Evropskega parlamenta za Črno goro. Kot stalni poročevalec bom zadolžen za spremljanje napredka Črne gore v pristopnem procesu k EU in pripravo vsakoletnega poročila o le tem. Pri tem bom sodeloval z vsemi ključnimi deležniki v procesu.«

»Za kandidaturo sem se odločil na podlagi svojih dosedanjih izkušenj tako na položaju predsednika vlade kakor tudi ministra za obrambo. Vedno sem zagovarjal tako stališče Slovenije, kakor tudi svoje osebno, da je proces v preteklosti zastal in ga je nujno spet pognati,« je pojasnil.

Želi biti objektiven

»Koristno je, če stalni poročevalec prihaja iz države, ki ni neposredna soseda države kandidatke, saj je le tako mogoče na dogajanje gledati čim bolj objektivno. Hkrati pa je pomembno poznati zgodovino države kandidatke, njena dosedanja prizadevanja in tudi vse primanjkljaje. Širitveni proces mora potekati tudi na vzajemnem spoštovanju dogovorov in spoštovanju nasploh. Pa tudi na poznavanju specifik posamezne države,« je dodal.

»Iz vseh navedenih razlogov sem se odločil za Črno goro, ker menim, da je Črna gora na pravi, a še zelo dolgi poti, ki pa jo je z iskrenimi nameni in resnim pristopom mogoče uspešno prehoditi,« je zaključil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije