UGODNI STATISTIČNI KAZALCI

Policija zavrača navedbe! Ljubljana je še varna

Policija zavrača navedbe, da so posamezni deli mesta nevarni. Širjenje nepreverjenih informacij v lokalno skupnost vnaša strah.
Fotografija: V nobenem delu Ljubljane se vam ni treba bolj bati za varnost. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
V nobenem delu Ljubljane se vam ni treba bolj bati za varnost. FOTO: Blaž Samec

Policija je zavrnila navedbe na družbenih omrežjih, da naj bi policisti odsvetovali obiskovanje posameznih predelov Ljubljane. Trditve o vsakodnevnih spolnih napadih v središču mesta so neresnične, policija pa zagotavlja, da v največji možni meri skrbi za varnost v prestolnici. Da je Ljubljana varno mesto, potrjujejo ugodni statistični kazalci kot tudi mednarodne raziskave.

Na družbenih omrežjih so se namreč začele razširjati lažne novice, da naj bi se v središču mesta dnevno dogajala kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. »Pri tovrstnih kaznivih dejanjih gre le za posamične primere, ki se ne dogajajo na določenih območjih mesta – namreč prav nobeno območje ne izstopa po večjem številu. Tudi sicer je večina kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost storjena v zasebnih ali drugih podobnih prostorih in le v manjši meri na ulicah,« so zapisali.

Za območje Metelkove je značilno, da sta v neposredni bližini metadonska ambulanta in izpostava azilnega doma. FOTO: Leon Vidic
Za območje Metelkove je značilno, da sta v neposredni bližini metadonska ambulanta in izpostava azilnega doma. FOTO: Leon Vidic

Zavračajo pa tudi očitek, da podatkov o posilstvih ne delijo z javnostjo. Ob vsakem javnem komuniciranju o posilstvih in drugih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost je namreč najprej nujno spoštovati pravice žrtve do zaščite njene identitete in njene dobrobiti. »Preiskave kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zato v javnosti komuniciramo strogo v okviru interesa posamične preiskave, varstva osebnih podatkov, kakor tudi zaščite žrtev in preprečevanja njihove ponovne viktimizacije, kar bi žrtvi lahko povzročilo dodatne psihološke in čustvene travme,« so pojasnili. So pa ob tem zagotovili, da o samem številu in preiskanosti teh kaznivih dejanj policija transparentno obvešča javnost in vse primere jemlje resno.

Odvisniki in tujci

Za območje Metelkove, ki se večkrat pojavlja v teh objavah, je po pojasnilih policije značilno, da sta v neposredni bližini metadonska ambulanta, kakor tudi izpostava azilnega doma. »Zaradi tega se na tem območju pogosto pojavljajo tako uživalci prepovedanih drog kot tudi tujci. V povezavi s tem zaznavamo predvsem posamične primere posesti in prodaje prepovedanih drog, ne pa tudi organiziranih skupin, ki bi izvrševale tovrstna kazniva dejanja,« zagotavljajo.

Čeprav za samo območje Metelkove v policiji ne vodijo posebej statističnih podatkov, so ob ročnem pregledu ugotovili, da so v letošnjem letu policisti na tem območju obravnavali 331 prekrškovnih postopkov zaradi prepovedanih drog, zaznali pa so tudi 65 kaznivih dejanj. Pri ostalih kaznivih dejanjih gre večinoma za kazniva dejanja zoper premoženje, največ je tatvin. »Policisti v okviru svojih nalog večkrat opravljajo usmerjene in poostrene nadzore, tudi s civilnimi patruljami. Enako izvajajo druge preventivne ukrepe in sodelujejo s pristojnimi inštitucijami, lokalno skupnostjo in lastniki gostinskih lokalov. Pri tem velja izpostaviti še opazovalne službe, ki jih izvajajo skupaj z mestnim redarstvom,« so pojasnili. Za še bolj učinkovito preprečevanje ulične kriminalitete pa je bila ustanovljena tudi posebna delovna skupina, ki deluje tudi na območju Metelkove. Omenjena statistika je torej tudi plod delovanja te skupine.

Števila primerov in preiskanosti policija ne skriva. FOTO: Leon Vidic
Števila primerov in preiskanosti policija ne skriva. FOTO: Leon Vidic

Odgovorno komuniciranje

Ker je sodelovanje z domačini zelo pomembno, občane še naprej pozivajo, da o vseh dogodkih, tudi tistih, ki so zgolj sumljive narave, takoj obveščajo policijo na telefonsko številko 113, pokličejo najbližjo enoto policije ali pa anonimno telefonsko številko policije 080 1200. So pa ob tem kritični do širjenja tovrstnih nepreverjenih informacij.

»Družbena omrežja so postala pomembno komunikacijsko orodje, njihov doseg pa je izjemno velik. Prav zato je pri njihovi uporabi nujno odgovorno komuniciranje, saj se vsaka informacija, še najhitreje taka, ki negativno prikazuje varnostne razmere na nekem območju, hitro razširi,« sporočajo. Zato pozivajo ljudi, naj ne nasedajo nepreverjenim informacijam ter naj jih ne širijo naprej, saj s tem po nepotrebnem vznemirjajo javnost in v lokalno skupnost vnašajo strah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije