ŠTEVILO NESREČ V GORAH ŽE NARAŠČA

Policijski helikopter je z dežurno ekipo GRZS v gore do 18. ure poletel že 6-krat (FOTO)

V šestih primerih – v vseh primerih gre za tujce – je nesrečam in posledično reševanjem botrovala tudi neustrezna oprema in slaba priprava na turo, saj so se tujci v nevarnih situacijah znašli predvsem zaradi stika s snegom, ki v visokogorju še vztraja.
Fotografija: Število nesreč narašča. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Število nesreč narašča. FOTO: Policija

Policijski helikopter je z dežurno ekipo GRZS samo danes v gore do 18. ure poletel že 6-krat. Tri reševanja so bila opravljena zjutraj, eno opoldan, dve pa popoldan. Zjutraj so se reševanja serijsko zvrstila na Kamniškem sedlu zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku; na Kredarici zaradi slabosti in na Sedmerih jezerih zaradi poškodbe noge.

Opoldan je helikopter z dežurno ekipo na območju Krna znova pomagal zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku; popoldan pa še na Viševniku in še drugič na območju Kredarice. Na Viševniku je pohodnik padel na poti in se poškodoval po glavi, na Kredarici pa reševanje še traja, otežujejo pa ga že slabše vremenske razmere in močnejši veter. Zato so v reševanje vključeni tudi gorski reševalci na tleh.

FOTO: Policija
FOTO: Policija

Neustrezna oprema in slaba priprava

Število nesreč narašča. Od začetka meseca je bilo helikopterskih reševanj že 33, od sredine meseca  je samo en dan minil brez vključitve helikopterja v akcije. Največ helikopterskih posredovanj je bilo v Julijskih Alpah (19) in na zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh (11). V šestih primerih – v vseh primerih gre za tujce – je nesrečam in posledično reševanjem botrovala tudi neustrezna oprema in slaba priprava na turo, saj so se tujci v nevarnih situacijah znašli predvsem zaradi stika s snegom, ki v visokogorju še vztraja.

Zato policija znova opozarja na previdnost in večji poudarek na ustrezni informiranosti in opremljenosti. Poleg snega tveganje v gorah močno povečuje tudi vročina. Zato k previdnosti pozivajo tudi pohodnike z različnimi bolezenskimi stanji in tiste, ki so slabše pripravljeni. Pazite nase.

FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija
FOTO: Policija

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije