KORONAUKREPI

Pozor, da vas ne oglobijo: sprememba glede zaščite pred virusom

Do spremembe je prišlo na rdečem seznamu.
Fotografija: Rute ali šali ne bodo več zadoščali za zaščito nosno-ustnega predela, dovoljene so le še maske (te so lahko tudi iz blaga). FOTO: Antonioguillem Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Rute ali šali ne bodo več zadoščali za zaščito nosno-ustnega predela, dovoljene so le še maske (te so lahko tudi iz blaga). FOTO: Antonioguillem Getty Images/istockphoto

Danes so v veljavo stopili odloki, s katerimi je vlada podaljšala vse ključne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Še naprej veljajo omejitve pri zbiranju in gibanju ter prodaji blaga in storitev, vlada je podaljšala tudi pouk na daljavo. Novost je, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak le zaščitna maska, lahko tudi takšna iz blaga. 

V sredo je bil sprejet tudi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida 19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije, ki začne veljati danes. Ukrepi pri prehajanju meje se ne spreminjajo, nekatere spremembe pa so na zelenem in rdečem epidemiološkem seznamu držav.

Na zeleni seznam so dodane nekatere administrativne enote držav članic EU oziroma schengenskega območja: Danska: pokrajini Ferski otoki in Grenlandija; Finska: administrativna enota Aland in Norveška: administrativna enota Trøndelag. Medtem pa pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu.

Na rdeči seznam je dodana Nemčija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija pa postaneta rdeči v celoti. Irska in Islandija nista več na rdečem seznamu, kar pomeni, da sta oranžni (vstop brez omejitev in karantene). Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije