TEDENSKO TESTNO OBDOBJE
Počivalšek potrdil: to so občine, kjer se odpirajo gostilne in kavarne
Gostinske storitve se bodo izvajale na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
Odpri galerijo
Z dnevom žena, torej od 8. marca, se v statističnih regijah Posavje in Jugovzhodna Slovenija dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Minister Zdravko Počivalšek pravi: »Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti, saj si na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za sproščanje prizadevamo že dalj časa. Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost. Če, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za fazo.«
Počivalšek je pojasnil, da gre za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot znak, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. »Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste, ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje.«
Počivalšek je razkril še, kakšni so pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v regiji:
– Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
– Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
– razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre,
– med robovi miz, za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
– največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
– maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt,
– gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti,
– gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi,
– razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
– redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
– vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov,
– obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih enkrat tedensko.
Občine v jugovzhodni statistični regiji:
- Črnomelj
- Dolenjske Toplice
- Kočevje
- Kostel
- Loški Potok
- Metlika
- Mirna
- Mirna Peč
- Mokronog - Trebelno
- Novo mesto
- Osilnica
- Ribnica
- Semič
- Sodražica
- Straža
- Šentjernej
- Šentrupert
- Škocjan
- Šmarješke Toplice
- Trebnje
- Žužemberk
- Bistrica ob Sotli
- Brežice
- Kostanjevica na Krki
- Krško
- Radeče
- Sevnica
Počivalšek je pojasnil, da gre za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot znak, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. »Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste, ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje.«
Počivalšek je razkril še, kakšni so pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v regiji:
– Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
– Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
– razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre,
– med robovi miz, za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
– največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
– maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt,
– gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti,
– gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi,
– razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
– redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
– vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov,
– obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih enkrat tedensko.