BODITE PREVIDNI

Pozor, številne okužbe s salmonelo po Sloveniji, stekla tudi epidemiološka preiskava

Nijz opozarja na povečano število primerov salmoneloze.
Fotografija: Simptomi so skrajno neugodni, za mnoge tudi zelo nevarni. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Simptomi so skrajno neugodni, za mnoge tudi zelo nevarni. FOTO: Guliver, Getty Images

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji, so sporočili s pristojnega ministrstva. V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več informacij in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh. Jutri je predvidena novinarska konferenca pristojnih služb, kjer bodo predstavili do takrat znana dejstva in informacije ter nadaljnje aktivnosti.

Po informacijah Nijz je bilo v preteklih dneh epidemiološki službi sporočeno povečano število prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo različne območne enot Nijz (Ravne, Murska Sobota in Celje). Po dosedanjih podatkih je trenutno potrjenih 10 primerov. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. V Sloveniji so sicer zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki niso povezane z zgoraj omenjenim povečanim številom okužb s salmonelozo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi informacij, prejetih od epidemiološke službe, začela poizvedovanja in inšpekcijski nadzor. Podatki so še v postopku zbiranja in preverjanja. Na podlagi do zdaj zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi. Več bo znanega jutri, do takrat znana dejstva in informacije bodo predstavljene na novinarski konferenci – termin bo medijem sporočen jutri dopoldne.

Črevesna nalezljiva bolezen

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Kako lahko preprečite bolezen?

  • Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
  • Potrebo je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila  hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
  • Skrbimo za dobro osebno higieno –  umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo itd.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije