V ŽIVO

Slovenke in Slovenci za uvedbo preferenčnega glasu

Vprašanje o tem, kakšen volilni sistem bi bil za Slovenijo najbolj primeren, deli politiko že dolgih 35 let. Danes bo jasno, kaj o uvedbi prednostnega glasu menijo volivke in volivci.
Fotografija: Preferenčni glas: ZA ali PROTI? FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Preferenčni glas: ZA ali PROTI? FOTO: Dejan Javornik

Zdaj je jasno, večina Slovenk in Slovencev je za uvedbo preferenčnega glasu. Na posvetovalnem referendumu, je na vprašanje, ali smo za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca, več kot 70 odstotkov volivcev in volivk odgovorilo pritrdilno.

Vprašanje, kakšen volilni sistem bi bil za Slovenijo najbolj primeren slovensko politiko deli že dolgih 35 let. Če je jasno, kako so tej ureditvi naklonjene politične stranke, pa bo danes postalo jasno tudi, kakšno je mnenje državljank in državljanov.

Po 97 odstotkih preštetih glasov je jasno, da je večina volivcev in volivk za uvedbo preferenčnega glasu na naslednjih državnozborskih volitvah. ZA uvedbo preferenčnega glasu se je izreklo 70,75 odstotkov volivcev, PROTI pa 29,25​ odstotkov. Glasovnice še preštevajo, zato končni rezultat še ni znan.

Kaj sledi?

Gre za posvetovalni referendum, ki nima enake teže kot zakonodajni. O uvedbi preferenčnega glasu bodo odločali poslanci v državnem zboru. Za spremembo bo potrebnih 60 glasov in glede na trenutno stanje je veliko vprašanje, ali bo predlagateljem uspelo dobiti potrebno podporo. Uvedbi jasno nasprotujejo v SDS, pomisleke imajo tudi posamezniki iz SD in NSi.

image_alt
Na referendumu Slovenci podprli rabo konoplje za medicinske in osebne namene

image_alt
Zdaj ni več dvoma: Slovenci za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja

Da je večina naklonjena uvedbi prednostnega glasu so kazale tudi zadnje raziskave, ki so bile objavljene v petek. 64,3 odstotka sodelujočih v raziskavi za to, da se za volitve poslancev v državni zbor uvede preferenčni glas, ki bi zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca, 19,6 odstotka proti, 16 odstotkov jih pravi, da ne ve, ali ne želi odgovoriti. Med opredeljenimi jih 77 odstotkov namerava obkrožiti za in 23 proti.

Za uvedbo preferenčnega glasu so se zavzemale stranka Gibanje Svoboda, Vesna, SD, Zeleni Slovenije, Levica in Pirati. Proti pa so bili v SDS, NSi, Stranka mladih – Zeleni Evrope in SLS.

image_alt
Tako je potekal volilni dan

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije