BRUSELJ

Premier Golob zamudil začetek vrha EU: to je razlog, da je manjkal na skupinski fotografiji (FOTO)

Golob se je srečal tudi z ukrajinskim predsednikom.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski z evropskimi voditelji. Manjka Robert Golob. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski z evropskimi voditelji. Manjka Robert Golob. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Slovenski premier Robert Golob se v Bruslju udeležuje vrha EU, kjer se je med drugim sestal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ob robu njunega srečanja je Golob dejal, da Slovenija lahko Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi bolj konkretne zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

»Realno gledano se moramo zavedati, kaj je tisto, kar lahko Slovenija nudi v primerjavi s kakšno drugo državo. Slovenija zagotovo ne more nuditi tistega, kar lahko nudijo večje evropske ali svetovne države. Ponudimo pa lahko, kako iskati pot do miru,« je po dvostranskem srečanju z Zelenskim ob robu vrha EU povedal Golob.

image_alt
Janša o varnostnem sporazumu: Malo resnosti, Rusija je že napadla Evropo

Dodal je, da sta temu posvetila večino srečanja, spregovorila pa sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, o katerem se državi še pogajata. Pogovori se trenutno po Golobovih besedah vrtijo predvsem okrog želje ukrajinske strani po bolj konkretnih zavezah Slovenije. Konkretnejše zaveze si želijo predvsem glede finančnih zagotovil pri pomoči za povojno obnovo države, je povedal premier.

Je pa po poročanju Delovega dopisnika iz Bruslja Petra Žerjaviča premier Golob zamudil na začetek vrha EU v Bruslju, zato ga tudi ni na skupinski fotografiji z Zelenskim. Razlog za to naj bi bile vnaprej načrtovane obveznosti, in sicer »srečanje z gospodom Verkom, za iskanje rešitev za čimprejšnji konec stavke na upravnih enotah«. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije