REKORD
Pridelala štirikilsko repo
Elizabeta in Jože Kozar sta ponosna na pridelek. Repo sejeta vsako leto.
Odpri galerijo
GORNJA RADGONA – Tako kot so lovci ponosni na svoje trofeje, so kmetovalci ponosni na svoje pridelke, s čimer narava obdari njihov trud in prizadevnost. In med ponosne kmetovalce spadata tudi upokojenca Elizabeta in Jože Kozar iz Polic nad Gornjo Radgono, ki so ju v minulih dneh razveselile bele jedilne repe, ki so zrasle na njunem vrtu.
»Ko smo v drugi polovici avgusta pobrali krompir, je žena na isto površino vrgla seme repe, saj je škoda, da zemljišče počiva vso jesen. In čeprav skoraj vsako leto sejemo tudi repo, ki jo namenjamo za prašičjo krmo, še nikoli nismo imeli takšnih velikih pridelkov. Običajno so to bili pridelki težki okoli kilogram, tokrat pa ni bilo repe, ki bi tehtala manj kot dva kilograma. Najtežja je tehtala kar 4430 gramov,« nam je zaupal Jože in dodal, da se bodo z repo sladkali domači prašiči, nekaj pa je bodo pojedli tudi sami, saj je zelo zdrava.
Repa Kozarjevih spada med najbolj znane vrste repe, okrogle oblike, z belo lupino in rahlo vijoličasto obarvanim vrhom. Čeprav sta si po videzu različna, je repa bližnja sorodnica zelja. Marsikdo kislo repo še je, sveži pa se izogiba v velikem loku. Škoda, saj je vsestransko uporabna. Pri nas običajno uporabljamo le njen plod, Italijani pa uporabijo tudi listje. Pri nas repno listje uporabljajo na idrijsko-cerkljanskem območju, kjer pripravljajo zelo gosto zeleno juho.
»Ko smo v drugi polovici avgusta pobrali krompir, je žena na isto površino vrgla seme repe, saj je škoda, da zemljišče počiva vso jesen. In čeprav skoraj vsako leto sejemo tudi repo, ki jo namenjamo za prašičjo krmo, še nikoli nismo imeli takšnih velikih pridelkov. Običajno so to bili pridelki težki okoli kilogram, tokrat pa ni bilo repe, ki bi tehtala manj kot dva kilograma. Najtežja je tehtala kar 4430 gramov,« nam je zaupal Jože in dodal, da se bodo z repo sladkali domači prašiči, nekaj pa je bodo pojedli tudi sami, saj je zelo zdrava.
Repa Kozarjevih spada med najbolj znane vrste repe, okrogle oblike, z belo lupino in rahlo vijoličasto obarvanim vrhom. Čeprav sta si po videzu različna, je repa bližnja sorodnica zelja. Marsikdo kislo repo še je, sveži pa se izogiba v velikem loku. Škoda, saj je vsestransko uporabna. Pri nas običajno uporabljamo le njen plod, Italijani pa uporabijo tudi listje. Pri nas repno listje uporabljajo na idrijsko-cerkljanskem območju, kjer pripravljajo zelo gosto zeleno juho.