POSLABŠANJE

Arso izdal oranžno opozorilo, prihaja burna sprememba vremena

Okoli 16. ure sso se v zahodni polovici Slovenije začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Zvečer se bodo padavine z nevihtami okrepile in se v noči na ponedeljek razširile nad vso Slovenijo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo

Poletje se poslavlja in še zadnjemu zadnjemu vročemu dnevu bo sledil večinoma deževen teden, dogajanje bo lahko tudi zelo burno. Pri Agenciji za okolje (ARSO) so objavili več podrobnosti o poslabšanju.

Kaj nas čaka? 

V nedeljo popoldne, zvečer ter v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan bosta na vreme pri nas vplivala ciklon, ki bo nastal nad srednjo Evropo in S Sredozemljem ter vremenska fronta, ki bo naše kraje prešla v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah.

Od danes zvečer do jutri zjutraj se bodo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pojavljale nevihte z močnimi nalivi. FOTO: Arso
Od danes zvečer do jutri zjutraj se bodo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pojavljale nevihte z močnimi nalivi. FOTO: Arso

Oranžno opozorilo za zahod države

Precej gotova je napoved glede same časovnice padavinskega dogodka. Krajevne plohe in nevihte so se začele pojavljati v zahodni polovici Slovenije okoli 16. ali 17. ure. Zvečer pa se bodo hitro razširile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte, ki jih bodo spremljali krajevno močnejši sunki vetra in nalivi. Padavine bodo oslabele v ponedeljek popoldne.

Pojavljali se bodo pasovi močnejših padavin oziroma nalivov, tako da je Arso izdal oranžno oziroma tretje najvišje opozorilo na štiristopenjski lestvici. Izdano je za zvečer in ponoči za obe zahodni regiji, osrednjo Slovenijo in tudi za jugovzhodni del države. Za vzhodni del države je za ponoči in za ponedeljek za eno stopnjo nižje, rumeno opozorilo.

Nalivi bodo trajali do ponedeljka zjutraj, nato pa se bo čez dan dogajanje umirjalo, a bo še vedno spremenljivo s plohami in nevihtami. Tudi ohladilo se bo; v ponedeljek popoldne bodo temperature padle pod 20 stopinj, še prej pa bodo ponekod do 25 stopinj, je napovedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter.

Narastejo lahko predvsem hudourniki

Zvečer in predvsem v noči na ponedeljek bodo ob nevihtah z nalivi hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države. Večja verjetnost za ta pojav bo sprva v zahodni polovici Slovenije, ponoči pa tudi v večjem delu osrednje in južne Slovenije.

Kot še navaja Arso v današnji hidrološki napovedi, so verjetna razlivanja posameznih hudourniških vodotokov, ob krajevno močnih nalivih tudi poplavljanje. Prav tako lahko ob nalivih poplavijo padavinske in zaledne vode.

Suha torek in sreda

Predvsem v zahodni polovici Slovenije lahko pade od 50 do 100 mm dežja, krajevno lahko tudi okoli 150 mm.

Predvsem v zahodni polovici Slovenije lahko pade od 50 do 100 mm dežja, krajevno lahko tudi okoli 150 mm. Foto: Jure Eržen/delo
Predvsem v zahodni polovici Slovenije lahko pade od 50 do 100 mm dežja, krajevno lahko tudi okoli 150 mm. Foto: Jure Eržen/delo

Padavinskemu dogodku bosta sicer kot kaže sledila suha torek in sreda, a nato nas čaka še deževna četrtek in petek, ki bi lahko bila marsikje padavinsko izdatnejša kot nedeljski in ponedeljkov.

Še ena vremenska sprememba v četrtek 

To pa ne bo edina vremenska sprememba prihodnjega tedna. Še izrazitejša bo naše kraje dosegla v četrtek. »Kaže, da nas bo dosegel izrazit prodor hladnega zraka. Lahko bi rekli, da bo potem pa res konec s poletnim tipom vremena,« je dejal dežurni meteorolog.

Nad našimi kraji se bodo pojavili izraziti južni in jugozahodni vetrovi, v zraku bo veliko vlage, tako da se po trenutnih izračunih obetata vsaj dva dneva obilnega dežja in tudi ohladitev. »Kar izrazito se bo ohladilo, verjetno bodo temperature kakšen dan tudi pod 15 stopinjami, morda celo okoli 10 stopinj, tako da bi lahko v gorah celo zapadlo nekaj snega,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije