SUPER NOVICA

Po Sloveniji brez omejitev? To so novosti pri vozovnicah javnega prometa

Uvajajo cenejše vozovnice za otroke in prenosljive vozovnice.
Fotografija: S pogostejšo uporabo javnega potniškega prometa lahko pripomoremo k čistejšemu okolju. FOTO: Slovenske železnice
Odpri galerijo
S pogostejšo uporabo javnega potniškega prometa lahko pripomoremo k čistejšemu okolju. FOTO: Slovenske železnice

Od 1. junija bodo v Sloveniji na voljo nove enostne vozovnice, ki bo omogočala neomejeno uporabo avtobusov in vlakov po vseh državi. Gre za vozovnice, ki so jih poimenovali Slovenija, z njimi pa bo mogoče po državi potovati precej ceneje kot doslej.

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bo 1. junija začela veljati nova tarifa prevoznin. »Bistvena sprememba je, da je pri vsaki vrsti vozovnice določena zgornja oziroma maksimalna cena. Ko glede na relacijo doseže maksimalno vrednost, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje po celotnem območju Slovenije – t. i. vozovnico Slovenija. Tako na primer najvišja cena enkratne vozovnice znaša 13 evrov, dnevne 15, tridnevne 20 in tedenske 35 evrov,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kupci dnevnih vozovnic v vrednosti 15 evrov bodo tako po novem lahko en dan koristili neomejeno število voženj po vsej Sloveniji. Kupci tridnevnih in tedenskih vozovnic pa se bodo lahko za tri oziroma sedem dni vozili neomejeno po Sloveniji za 20 oziroma 35 evrov. 

Spremembe prinašajo popust za otroke

Ob nakupu dnevne, tridnevne ali tedenske vozovnice v manjši vrednosti od maksimalnega zneska bodo kupci lahko opravljali neomejeno število voženj na relaciji, za katero jim bo vozovnica izdana. Seveda samo za toliko časa, kot bo veljala. Podobno velja za mesečno in letno vozovnico, ki bosta lahko tudi prenosljivi. Maksimalna cena mesečne vozovnice bo 70 (neprenosljiva) ali 90 evrov (prenosljiva), letne pa 560 (neprenosljiva) ali 720 evrov (prenosljiva).

Uvaja se tudi popust za otroke. »V sistemu enotne vozovnice za otroke od dopolnjenega 4. leta starosti do statusa dijaka do zdaj nismo imeli ustreznega produkta in so otroci lahko kupovali le splošne mesečne vozovnice po rednih cenah. Glede na spremembe uredbe imajo zdaj otroci do 6. leta starosti omogočen brezplačen prevoz. Za določitev cen enotnih vozovnic za otroke, starejše od šest let, do dopolnjenega 15. leta starosti, kadar v skladu z zakonom, ki ureja prevoze v cestnem prometu, niso upravičeni do subvencioniranega prevoza, se za cene enotnih vozovnic upošteva 50-odstotni popust. S tem je ministrstvo v sistemu enotne vozovnice uredilo ustrezne popuste za vse otroke in mlade,« so sporočili z ministrstva. Dijaki in študenti so bili že do zdaj upravičeni do nakupa enotnih vozovnic po nižjih cenah.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije