KONTRACEPCIJA IN UGOVOR VESTI

Razvpiti primer lendavske farmacevtke: preberite, kaj zdaj predlaga poslanec Levice Kordiš

Je za spremembo zakona o lekarniški dejavnosti, na ministrstvu in v lekarniški zbornici pa izpostavljajo odgovornost lekarn, da pacientom zagotovijo dostop do zdravil.
Fotografija: Miha Kordiš. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Miha Kordiš. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

V teh dneh odmeva primer farmacevtke, ki je v Lendavi zaradi ugovora vesti zavrnila izdajo kontracepcijskih tablet. Da se izognemo takim primerom, poslanec Miha Kordiš predlaga spremembo zakona o lekarniški dejavnosti, na ministrstvu in v lekarniški zbornici pa izpostavljajo odgovornost lekarn, da pacientom zagotovijo dostop do zdravil.

image_alt
Angelca Likovič za Slovenske novice o lendavski farmacevtki: Podpiram njeno odločitev

Poslanec Levice Miha Kordiš se je na ministrstvo za zdravje obrnil s poslansko pobudo, v kateri predlaga, da se ob naslednjih spremembah zakona o lekarniški dejavnosti v zakonodajo vpiše prepoved zavračanja izdaje zdravil na recept ali tistih zdravil, ki so v lekarni na voljo. Prav tako naj zakon vključuje sankcije za primere, kot se je pripetil v lendavski enoti Pomurskih mlekarn.

»Sklicevanje na ugovor vesti v trenutku, ko pacient oziroma pacientka potrebujeta zdravstveno oskrbo, je nesprejemljiva praksa, na noben način ne pride v poštev,« je za STA dejal Kordiš.

Kdaj ugovor vesti? 

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu za STA spomnili le, da ugovor vesti ureja 56. člen zakona o zdravstveni dejavnosti, ki pravi, da lahko zdravstveni delavec odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike. Zakon tudi določa, da mora zdravstveni delavec o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod, ki mora njegov ugovor vesti upoštevati ter bolnikom kljub temu zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Po zakonu zdravstveni delavec sicer ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.

image_alt
Komentar Lare Paukovič: Ugovor vesti

Podobno so izpostavili v Lekarniški zbornici Slovenije, torej, da mora zdravstveni delavec o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod, slednji pa mora to upoštevati, vendar mora pacientom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Farmacevtski strokovni delavec mora torej o ugovoru vesti delodajalca obvestiti pravočasno, da ta lahko ustrezno organizira delo, je za STA poudarila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič.

Novi dekan ljubljanske pravne fakultete in ustavni pravnik Miro Cerar je sicer za Radiotelevizijo Slovenija ocenil, da se je »v opisani situaciji v vsakem primeru zgodilo nedopustno ravnanje« ter dodal, da je »glede na okoliščine, v katerih pacientka ni mogla do zdravil, vprašanje le, ali odgovornost za nedopustno situacijo nosi farmacevtka ali lekarna«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije