KAKO SMO GLASOVALI?

Na referendumu Slovenci podprli rabo konoplje za medicinske in osebne namene

Neuradni delni izidi današnjih referendumov kažejo, da so se volivci izrekli za dopustitev uporabe konoplje za medicinske in osebne namene.
Fotografija:  FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Tomi Lombar, Delo

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj manj kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih. Na enemu od treh posvetovalnih referendumov so Slovenci odločali o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje. 

Aktualni izidi glasovanja legalizacije konoplje za osebno rabo:

Aktualni izidi glasovanja legalizacije konoplje za medicinske namene:

Kako so kazale javnomnenjske raziskave?

Zadnja javnomnenjska raziskava Mediane, ki so jo opravili za Delo, je kazala, da je med volivci prevladal odgovor, da je pri referendumu o gojenju in uporabi konoplje za osebno rabo nemogoče napovedati, na katero stran se bo nagnila tehtnica.

Velika večina vprašanih je za to, da Slovenija dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene - tako se jih je izreklo 73,4 odstotka, 21,4 odstotka jih temu nasprotuje.

Pri drugem vprašanju iz tega sklopa - ali ste za, da Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo - pa sta deleža pritrdilnih in nikalnih odgovorov enaka (45,7 odstotka). Devet odstotkov vprašanih nima mnenja.

Kako so glasovali v strankah? 

Pred volilno nedeljo smo stranke vprašali, kako bi glasovale o vprašanju glede rabe konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje? So bili za ali proti, pa preberite v članku Stranke odgovarjajo o konoplji: kdo je za in kdo proti, kaj so prednosti in slabosti.

Prvak SDS Janez Janša je med volilno kampanjo dejal, da bo glasoval proti, predsednik vlade in prvak največje koalicijske stranke Rober Golob pa, da bo glasoval za, le pri pri vprašanju o rabi konoplje za omejeno osebno rabo se bo vzdržal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije