AZIJSKI SRŠEN

Resno opozorilo Slovencem: to grozljivo bitje se lahko pojavi tudi pri nas

V Sloveniji ga zaenkrat še niso opazili, na zavodu za varstvo narave pa pozivajo javnost, da jim javi morebitna opažanja.
Fotografija: V Sloveniji ga zaenkrat še niso opazili, na zavodu za varstvo narave pa pozivajo javnost, da jim javi morebitna opažanja. FOTO: Gary Alper/wikipedia
Odpri galerijo
V Sloveniji ga zaenkrat še niso opazili, na zavodu za varstvo narave pa pozivajo javnost, da jim javi morebitna opažanja. FOTO: Gary Alper/wikipedia

Zaradi uspešnega širjenja azijskega sršena po Evropi obstaja velika verjetnost, da se lahko kmalu pojavi tudi v Sloveniji, opozarjajo na zavodu za varstvo narave. V Sloveniji ga zaenkrat še niso opazili, na zavodu pa pozivajo javnost, da jim javi morebitna opažanja.

Azijski sršen predstavlja resno grožnjo naravi in ljudem

Azijski sršen izvira iz jugovzhodne Azije. V Evropi je bil prvič opažen pred 20 leti, ko je bil v Francijo zanesen kot slepi potnik v transportu. Zaradi potencialno velikih negativnih vplivov na okolje je od leta 2017 uvrščen na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo EU. Za azijskega sršena veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev vnosa in širjenja, so ta teden sporočili iz Zavoda RS za varstvo narave.

V Evropi se največje populacije te živali nahajajo na Portugalskem, Nizozemskem, v Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Belgiji, Luksemburgu, Nemčiji in Italiji. Vrsta se je pojavila tudi na Češkem, Madžarskem in Avstriji, kjer so bili ukrepi za hitro odstranitev zaenkrat uspešni.

V primeru zgodnjega odkritja morajo obvestiti Evropsko komisijo

V primeru zgodnjega odkritja te invazivne tujerodne vrste pri nas, mora ministrstvo za naravne vire in prostor o tem obvestiti Evropsko komisijo. V roku treh mesecev po priglasitvi odkritja mora država začeti izvajati ukrepe za trajno odstranitev te živali iz narave, so pojasnili na zavodu.

Zavod za varstvo narave ter ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z drugimi deležniki pripravljata načrt hitrega odzivanja na zgodnje odkritje azijskega sršena v Sloveniji, ki bo predstavljal protokol ukrepanja v primeru najdbe.

Telo azijskega sršena v dolžino meri od dva do tri centimetre. Z razdalje je videti precej temno, saj sta glava in oprsje živali črna. FOTO: Gary Alper/wikipedia
Telo azijskega sršena v dolžino meri od dva do tri centimetre. Z razdalje je videti precej temno, saj sta glava in oprsje živali črna. FOTO: Gary Alper/wikipedia

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije