KDAJ BO KONEC NASILJU?

Romska problematika: novela zakona o osnovni šoli, NSi predlaga nove ukrepe in dolžnosti staršev

NSi predlaga tri dodatne vzgojne ukrepe: začasno izobraževanje na daljavo, začasna vključitev v vzgojni program za socializacijo ali začasna izključitev.
Fotografija: NSi si prizadeva za spremembe, a vlada meni, da so njihovi predlogi pomanjkljivi. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
NSi si prizadeva za spremembe, a vlada meni, da so njihovi predlogi pomanjkljivi. FOTO: Dejan Javornik

Poslanci so današnjo sejo DZ začeli s prvim v sklopu paketa zakonskih predlogov NSi, povezanih z romskimi vprašanji, predlogom novele zakona o osnovni šoli. Ta predvideva ukrepe za nasilne otroke, med drugim tudi izključitev iz šole. V koaliciji pa so izpostavili, da je osnovnošolsko izobraževanje za vse otroke obvezno in zagotovljeno z ustavo.

V NSi z novelo zakona predlaga, da bi v primeru težjih ali ponavljajočih se kršitev, šole imele na voljo tri dodatne vzgojne ukrepe: začasno izobraževanje na daljavo, začasna vključitev v vzgojni program za socializacijo ali začasna izključitev.

Predlagajo tudi, da se v pravila šolskega reda dodajo tudi dolžnosti in odgovornosti staršev, je v imenu predlagateljev na seji predstavila poslanka NSi Iva Dimic.

Predlog je pomanjkljiv, krši otrokove pravice

Vlada predloga novele zakona ne podpira. Izključitev krši učenčevo pravico do osnovnošolskega izobraževanja, ki je skladna z ustavo, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič. Zakon že sedaj vsebuje rešitve, ko je prešolanje na drugo šolo, tudi brez soglasja staršev.

Poseg v posamezne določbe zakona, četudi z namenom vzgojnega ukrepanja, bi pomenil kršitev otrokovih pravic. Izobraževanje na daljavo lahko šola organizira le, če je to potrebno zaradi preprečevanja ali omilitev posledic naravnih in drugih nesreč. Kot sistemsko vprašljivo so izpostavili, da bi šola z internim aktom starše zavezala k določenim obveznostim, ne da bi zakonodaja predvidela posledice njihove neodzivnosti.

Vlada je predlog mestoma ocenila kot neustrezen, pomanjkljiv, sistemsko nedorečen in nekonsistenten, je še dejala. Tudi v poslanski skupini Svoboda predloga novele ne podpirajo. 

Ravnatelji, policija brez resnih pristojnosti

V SDS predlog NSi podpirajo in poudarjajo, da gre pri izključitvi za začasen ukrep ter da je smisel osnovnošolskega izobraževanja, da se takemu otroku pomaga in se ga vključi v program, ki mu bo omogočil, da bo osnovno šolo tudi uspešno končal. »Naši otroci imajo pravico do varnega in urejenega okolja in nemotenega šolanja,« je v stališču predstavila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Medvrstniško nasilje v Sloveniji je resen problem, je v imenu NSi dejal poslanec Aleksander Reberšek. Ob tem je poudaril, da so ravnatelji, policija, centri za socialno delo brez resnih pristojnosti. »Vse otroke, učitelje in starše pa lahko terorizira en učenec, ki dobro ve, da mu nihče nič ne more. In to moramo spremeniti,« je dejal. Vzgojno delovanje šole je lahko po njegovem mnenju uspešno in učinkovito samo ob sodelovanju staršev.

Gibanje Svoboda predloga ne podpira. FOTO: Danijel Novakovič/sta
Gibanje Svoboda predloga ne podpira. FOTO: Danijel Novakovič/sta

Vsako medvrstniško nasilje je treba obravnavati resno in premišljeno, je v imenu poslanske skupine dejal poslanec SD Damijan Zrim. »Zavedati se moramo, da posploševanje za posamezno skupino ljudi zaradi nasilnega vedenja enega posameznika vodi samo še v dodatno marginalizacijo ranljivih skupin, kar na koncu samo še bolj otežuje njihovo integracijo v šolo in širšo družbo,« je dejal. Predlagane rešitve so po večinskem mnenju SD premalo premišljene, zato jih ne bodo podprli.

Romska skupnost je ranljiva

»Samo zaradi izoliranih incidentov pripadnikov romske skupnosti ni pravično kriviti in posploševati posameznih nepridipravov na celo skupnost, ki je že tako ali tako ali tako ranljiva in stigmatizirana,« je v stališču poslanske skupine dejala poslanka Levice Tatjana Greif in dodala, da je obvezno šolstvo temeljna civilizacijska pridobitev. »Šole morajo biti varno okolje za otroke in tudi za odrasle, ki v teh šolah delajo. Zavedati pa se moramo tudi tega, noben otrok se ne rodi nasilen,« je dodala. V Levici predloga novele zakona ne bodo podprli.

Predlog novele zakona o osnovni šoli je del paketa zakonskih predlogov NSi, povezanih z romskimi vprašanji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije