S salmonelo okuženih vse več Slovencev, najmlajši star komaj pet let
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (Nijz) sporočila prve ugotovitve preiskave večjega števila okužb s salmonelo po Sloveniji. Kot smo poročali, so najprej o okužbah s salmonelo poročali iz Murske Sobote, po tem pa še z Raven na Koroškem in iz Celja. Danes so okužbe prijavili tudi v Ljubljani. Ker je tako število okužb – skupaj jih je bilo 19 – neobičajno za ta čas, so zadevo podrobno preiskali.
Oboleli so bili stari od pet do 71 let, njihova povprečna starost je 21 let, med njimi je enak odstotek žensk in moških. Imeli so različne bolezenske znake, od driske do bruhanja, 11 od okuženih je potrebovalo bolnišnično oskrbo. Kot so sporočili, je večina bolnišnico že lahko zapustila, tam ostajata le še dva bolnika.
Pri notranjem nadzoru so ugotovili, da je eno izmed trgovskih verig, ki je prodajala tatarski bifter, o okužbi obvestila že stranka. O tem so obvestili proizvajalca in poslali izdelek na preiskavo. Proizvajalci so rezultat dobili včeraj, v naslednjih dneh bodo potrditev dobili tudi pristojni na uradih.
Med preiskavo pa so našli še drug mogoč izvor salmonele, in sicer surovo raco. Prejeli so rezultate 12 vzorcev rac, v enem vzorcu je bila potrjena salmonela. Tudi za te vzorce bodo v okviru molekularnih preiskav poskušali ugotoviti, ali so bile race vzrok za izbruh salmonele po Sloveniji.
Epidemiologinja je poudarila, da okužba s salmonelo nima nekega dolgotrajnega tveganja za zdravje, tako da potrebe po večjem preplahu ni.
Na Inšpektoratu za varno hrano so potrdili, da so zaradi okužb obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca biftka in tako prišli do enega proizvajalca, pri katerem so ugotovili, da je prišlo do okužbe izdelka s salmonelo med pripravo izdelka, saj sta bili s salmonelo okuženi dve njegovi sestavini. Pri proizvajalcu so uvedli inšpekcijski nadzor, vendar neposredne povezave med različnimi okužbami in tem izdelkom še ne morejo potrditi. Na pregled so poslali vseh 29 zaposlenih pri proizvajalcu.
Trgovec Lidl je medtem iz prodaje odpoklical Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na prisotnost bakterije Salmonella. Serijska oznaka izdelka je 246404.
Proizvajalec stranke poziva, da zaradi mogočega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo.
Lidl tako kupce prosi, da izdelek vrnejo v katero koli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.