TRTA
Sara dozoreva sedem let
Dutovlje so dom Lisjakovih, njihova vina so pili predsedniki ZDA, Rusije in sama britanska kraljica, a imajo vrata odprta za vse.
Odpri galerijo
Potepanje po Krasu ne sme miniti brez obiska domačije priznane vinarske dinastije, ki že sedmo generacijo razveseljuje ljubitelje žlahtne kapljice, Boris Lisjak pa je že petinštirideseto leto vinar in kletar. Da je pri njem odličnosti na pretek, razkrije že pogled na degustacijsko sobo in hodnik, kjer je na stenah premalo prostora za vse naslove, nazive in šampionske diplome, ki jih Boris niza že desetletja.
»Bil sem med prvimi petimi vinarji v Sloveniji, ki smo začeli vino stekleničiti. Za to je poseben postopek, ki ga moraš najprej osvojiti, spada pa pod kletarske veščine. Do danes sem za ustekleničeno vino prejel sedemnajst nazivov šampiona in dva grand prixa,« razloži Lisjak in dodaja: »Grand prix je mednarodno priznanje, šampion pa pomeni, da sem bil najboljši v Sloveniji.«
Poznavalci temno opojnega kraškega vina presneto dobro vedo, kaj pomeni sara, Lisjakova kompozicija cabernet sauvignona, merlota in terana, za nepoučene pa povejmo, da to vino sedem let dozoreva v sodih iz hrastovine, potem se ga ustekleniči in zopet pusti počivati v kleti dodatno leto. Šele nato gre v javnost. »To vino mi je od vseh mojih najljubše, pa še ime ima po najstarejši vnukinji. Z letnikom 1991 sem šel na trg leta 1999. Ravno takrat se je rodila moja vnukinja in zato sem vinu nadel ime po njej.«
Poleg tega pri Lisjakovih pridelujejo še vitovsko grganjo, belo sorto, ki je mlada na trgu, polna svežine in nagajivosti. »Med prvimi na Krasu sem začel z belo sorto, danes imamo med belimi še chardonnay od leta 2009, ki zelo dolgo dozoreva v lesu. Seveda so glavna paleta ponudbe teran, cabernet sauvignon, merlot in cabernet frank.«
Opazili smo še eno, nadvse nenavadno vinsko dobroto: »Imenuje se tejina solzica, to je belo vino iz sušenega grozdja vitovske grganje, ki je dobilo ime po moji drugi vnukinji. Grozde pazljivo oberemo in sušimo tri mesece. Sredi zime, v januarju, ga prešamo.
Vino je res nekaj posebnega, tudi pridela se ga malo,« pove mojster vinarske obrti, ki globoko v kleti odkrije še en niz sodov: »Tu notri zori vinjak iz vina teran, imamo dva naslova vinjaka, letnika 1975 in 1977, ki sta rojstna letnika mojega sina in hčerke, 36 in 40 let sta bila v lesu, starala pa sta se v kleti mojega nonota. Vinjaka ne delamo vsako leto, ker morajo biti za kakovost, ki jo vedno zagovarjam, izpolnjeni popolnoma vsi pogoji.« Štiridesetletno dobo zorenja v Lisjakovih sodih trenutno prestaja sedem letnikov vinjaka najboljših vinskih letnikov. »Prvi bo šel med ljubitelje letnik 1985, ki ga bo ponudil moj sin Alen leta 2025.«
Ne le nagrade za vinske vrhunce, pred časom so pri Lisjakovih prejeli tudi naziv najlepše kleti v Sloveniji, letos so jim izročili občinsko priznanje za najbolj urejeno domačijo na Krasu, hiša pa nosi še naziv mojstrske domačije, podeli ga višja agronomska šola v Mariboru. »Smo tudi prejemniki mednarodnega priznanja la maison de la qualité, ki je mednarodna nagrada za kakovost, ki združuje celotne domačije vključno z vini in namestitvijo,« pravi Lisjak, ki je na častno mesto v množici nagrad postavil naziv prvaka kraške vinske ceste za vino sara, ki je deveto zapored.
Lisjakovo vino so okušali tudi Vladimir Putin, George Bush, britanska kraljica Elizabeta II. in drugi. »Vrata moje domačije so odprta za čisto vse. Vsakogar spoštujem in cenim, čeprav pride k meni le po eno samo steklenico, saj s tem mojemu delu in trudu vseh mojih domačih izkaže spoštovanje. Prav zato smo Lisjakovi še vedno, že sedmo generacijo, predani kraški zemlji in tradiciji pridelave vina.«
»Bil sem med prvimi petimi vinarji v Sloveniji, ki smo začeli vino stekleničiti. Za to je poseben postopek, ki ga moraš najprej osvojiti, spada pa pod kletarske veščine. Do danes sem za ustekleničeno vino prejel sedemnajst nazivov šampiona in dva grand prixa,« razloži Lisjak in dodaja: »Grand prix je mednarodno priznanje, šampion pa pomeni, da sem bil najboljši v Sloveniji.«
Poznavalci temno opojnega kraškega vina presneto dobro vedo, kaj pomeni sara, Lisjakova kompozicija cabernet sauvignona, merlota in terana, za nepoučene pa povejmo, da to vino sedem let dozoreva v sodih iz hrastovine, potem se ga ustekleniči in zopet pusti počivati v kleti dodatno leto. Šele nato gre v javnost. »To vino mi je od vseh mojih najljubše, pa še ime ima po najstarejši vnukinji. Z letnikom 1991 sem šel na trg leta 1999. Ravno takrat se je rodila moja vnukinja in zato sem vinu nadel ime po njej.«
Poleg tega pri Lisjakovih pridelujejo še vitovsko grganjo, belo sorto, ki je mlada na trgu, polna svežine in nagajivosti. »Med prvimi na Krasu sem začel z belo sorto, danes imamo med belimi še chardonnay od leta 2009, ki zelo dolgo dozoreva v lesu. Seveda so glavna paleta ponudbe teran, cabernet sauvignon, merlot in cabernet frank.«
Grand prix je mednarodno priznanje, šampion pa pomeni, da sem bil najboljši v Sloveniji.
Opazili smo še eno, nadvse nenavadno vinsko dobroto: »Imenuje se tejina solzica, to je belo vino iz sušenega grozdja vitovske grganje, ki je dobilo ime po moji drugi vnukinji. Grozde pazljivo oberemo in sušimo tri mesece. Sredi zime, v januarju, ga prešamo.
Vino je res nekaj posebnega, tudi pridela se ga malo,« pove mojster vinarske obrti, ki globoko v kleti odkrije še en niz sodov: »Tu notri zori vinjak iz vina teran, imamo dva naslova vinjaka, letnika 1975 in 1977, ki sta rojstna letnika mojega sina in hčerke, 36 in 40 let sta bila v lesu, starala pa sta se v kleti mojega nonota. Vinjaka ne delamo vsako leto, ker morajo biti za kakovost, ki jo vedno zagovarjam, izpolnjeni popolnoma vsi pogoji.« Štiridesetletno dobo zorenja v Lisjakovih sodih trenutno prestaja sedem letnikov vinjaka najboljših vinskih letnikov. »Prvi bo šel med ljubitelje letnik 1985, ki ga bo ponudil moj sin Alen leta 2025.«
Črno-bela trtaPosebnost v povezavi z eno od trt, ki je naslednje leto zaradi prenove vinograda ne bo več, se je zgodila pred desetletji: »Nekaj sem se igral s cepiči in na trto, kjer je rasla sorta refošk, sem bolj za šalo kot zares dodal sorto sauvignon,« pove Boris Lisjak. »Cepič se je prijel in tako imamo zdaj pred seboj trto, kjer naenkrat rodita tako temna kot svetla sorta grozdja. Obe sta kvalitetni in primerni za vino. Vendar smo letos trto z dvema sortama obrali zadnjič, ker je treba prenoviti vinograd, bo morala dati prostor drugi.«
Ne le nagrade za vinske vrhunce, pred časom so pri Lisjakovih prejeli tudi naziv najlepše kleti v Sloveniji, letos so jim izročili občinsko priznanje za najbolj urejeno domačijo na Krasu, hiša pa nosi še naziv mojstrske domačije, podeli ga višja agronomska šola v Mariboru. »Smo tudi prejemniki mednarodnega priznanja la maison de la qualité, ki je mednarodna nagrada za kakovost, ki združuje celotne domačije vključno z vini in namestitvijo,« pravi Lisjak, ki je na častno mesto v množici nagrad postavil naziv prvaka kraške vinske ceste za vino sara, ki je deveto zapored.
Pepijeva klet»Zelo sem ponosen na klet mojega nonota Pepija iz leta 1887, ki jo je zgradil z lastnimi rokami,« pravi Boris Lisjak. Pred štirimi leti sta jo s sinom Alenom obnovila in vsi trije so vklesani na portalu nad vhodom v klet.
Lisjakovo vino so okušali tudi Vladimir Putin, George Bush, britanska kraljica Elizabeta II. in drugi. »Vrata moje domačije so odprta za čisto vse. Vsakogar spoštujem in cenim, čeprav pride k meni le po eno samo steklenico, saj s tem mojemu delu in trudu vseh mojih domačih izkaže spoštovanje. Prav zato smo Lisjakovi še vedno, že sedmo generacijo, predani kraški zemlji in tradiciji pridelave vina.«
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro