ŠTUDENSTKI DOM

SDS zahteval nujno sejo odborov, zdaj se je oglasil še Nacionalni preiskovalni urad

V zvezi z očitki Univerzi na Primorskem, da naj bi prostore za nov študentski dom v Kopru preplačala za tri milijone evrov, preverjajo, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.
Fotografija: Univerza na Primorskem. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Univerza na Primorskem. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v zvezi z očitki Univerzi na Primorskem, da naj bi prostore za nov študentski dom v Kopru preplačala za tri milijone evrov, preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Univerza na Primorskem v objektu Barka ureja študentski dom. Prostore je pridobila od več lastnikov. Tako je julija letos odkupila tudi del stavbe, v katerem je bil dolgo sedež koprske enote Fursa. Plačala je 6,1 milijona evrov oziroma 3000 evrov za kvadratni meter.

Kot navaja portal Necenzurirano, pa prostorov niso odkupili neposredno od njihovega dolgoletnega lastnika, družbe Monetic, nekoč bolj znane pod imenom Hypo Leasing, ampak od v javnosti neznanega podjetja Ideal Invest. Slednje je pred slabim letom za iste prostore odštelo tri milijone evrov, torej 1500 metrov za kvadratni meter.

Podjetje naj bi tako zgolj s preprodajo prostorov v desetih mesecih ustvarilo več kot tri milijone evrov dobička, in to na račun države, ki bo Univerzi na Primorskem financirala nakup.

SDS že zahtevala nujno sejo odborov

Zaradi teh navedb je poslanska skupina SDS predlagala sklic skupne nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino ter odbora DZ za finance, na kateri naj bi ministra za visoko šolstvo Igor Papič in za finance Klemen Boštjančič predložila dokumente in podala pojasnila.

Na Univerzi na Primorskem pa so pojasnili, da kupujejo nepremičnino, ki bo v celoti urejena za potrebe študentskih namestitev, in ne praznih prostorov, ki bi jim bilo treba naknadno še spremeniti namembnost ter jih ustrezno obnoviti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije