'IZGINULI KAMION'

Se spomnite Toninovega izgubljenega kamiona? Reberšek povedal, kako se je zadeva končala

Poslanec NSi: »Matej Tonin torej ni izgubil kamiona, državni proračun ni bil oškodovan, Seada Žila pa je dosegla roka pravice.«
Fotografija: Nekdanji obrambni minister Matej Tonin. Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nekdanji obrambni minister Matej Tonin. Foto: Jure Eržen, Delo

Verjetno se še marsikdo spomni afere »izginuli kamion Mateja Tonina« v času izbruha epidemije covida-19, ko je Slovenija čakala eno prvih pošiljk kirurških mask. Takratni obrambni minister je v poročilih v živo dejal, da bi moral pripeljati tovornjak z maskami, a ga ni bilo, saj so z voznikom izgubili stik. Šlo je za »klasično prevaro«.

Toninov strankarski kolega Aleksander Reberšek (NSi) je te dni na svojem facebook zidu objavil podrobnosti te zadeve. Zapisal je, da izgubljeni tovornjak »države ni stal niti en cent, voznik pa je bil kaznovan«.

Reberšek je za Slovenske novice pojasnil, zakaj v tej zadevi ni bila oškodovana država in kako je bil voznik kaznovan.

»Slovensko podjetje Lebena je takrat z ministrstvom za gospodarstvo sklenilo dogovor za dobavo tri milijona troslojnih kirurških mask. Lebeni bi te maske zagotovilo bosansko podjetje Global Promet, v posel je bil kot posrednik vključen tudi bosanski podjetnik Sead Žilo.

Pozneje se je izkazalo, da je šlo za klasičen poskus prevare, saj teh mask ni bilo. Najpomembnejše pa je, da država zanje iz proračuna ni izplačala niti evra in državljani niso bili oškodovani,« je pojasnil.

V BiH je sodišče marca 2022 zoper Žila vložilo obtožnico zaradi suma poslovne goljufije, oškodovano je bilo slovensko podjetje Lebena. Proti njemu so tedaj tekli še trije drugi kazenski postopki, prestajal pa je že enoletno zaporno kazen,« pravi Reberšek in pod črto dodaja: »Matej Tonin torej ni izgubil kamiona, državni proračun ni bil oškodovan, Seada Žila pa je dosegla roka pravice.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije