PREDLOG NOVEGA PLAČNEGA ZAKONA

Sindikati in vlada strli orehe

Predlog novega plačnega zakona skoraj povsem usklajen. Če ne bo novih zapletov, bodo sporazum danes tudi podpisali.
Fotografija: Javni sektor je vsaj za zdaj z izkupičkom pogajanj zadovoljen. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Javni sektor je vsaj za zdaj z izkupičkom pogajanj zadovoljen. FOTO: Črt Piksi

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so v ponedeljek malo pred polnočjo po več kot deseturnih pogajanjih sporočili, da je predlog novega plačnega zakona skoraj povsem usklajen. Ob tem so se uskladili tudi o dokumentu, ki opredeljuje nadaljnje korake. Dogovorjeno bodo zdaj presojali organi sindikatov, podpis je predviden za danes.

Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič je dejal, da so bila pogajanja maratonska, in čeprav so utrujeni, so po drugi strani zadovoljni, ker jim je pri zakonu o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju »uspelo streti praktično vse orehe«.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo.  FOTO: Matej Družnik
Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo.  FOTO: Matej Družnik

Pojasnil je, da bo izjava o usklajenosti relativno kratka, saj ostane le ena zadeva, za katero so ocenili, da je v tem trenutku ne bodo mogli rešiti. Ob tem so se po njegovih besedah uskladili tudi o t. i. postopkovniku, to je dokumentu, ki opredeljuje naslednje korake.

Ključno, kar jih zdaj čaka

»Verjetno se je obrestovalo, da smo se že od sedmih zjutraj trudili priti skupaj, najprej na delovni skupini, potem pa tudi na centralnih pogajanjih,« je dejal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Do dokumentov, o katerih so se uskladili, naj bi se zdaj opredeljevali organi sindikatov. Kot je dejal Štrukelj, imajo za njihovo proučitev malo časa, vendar verjame, da bo – glede na to, da so bili obveščeni sproti in so sledili pogajanjem – večina prišla na podpis, ki je predviden za danes.

Branimir Štrukelj pravi, da imajo za proučitev malo časa, a verjame, da bo večina prišla na podpis.  FOTO: Blaž Samec
Branimir Štrukelj pravi, da imajo za proučitev malo časa, a verjame, da bo večina prišla na podpis.  FOTO: Blaž Samec

Ključno, kar jih zdaj čaka, je po njegovih besedah uskladitev kolektivnih pogodb, tako kolektivne pogodbe za javni sektor kot kolektivnih pogodb dejavnosti. Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo, da so v pogajanjih prišli do točke, ko je nov plačni zakon skoraj v celoti usklajen.

Po njegovih besedah so v ponedeljek precej časa namenili tudi temu, da so naredili okvir vsebin, ki jih bodo vključili v končni dogovor. Gre za več pomembnih vsebin, tako za posamezne sindikate kot tudi za vse javne uslužbence, je pojasnil in dodal, da bo zaradi tega njihovo delo v prihodnje zagotovo nekoliko lažje.

»Ena etapa je za nami, sledijo pa še ostale, ki jih moramo zaključiti, da bomo lahko prišli do končnega dogovora in potem do začetka izvajanja plačnega sistema s 1. januarjem 2025,« je sklenil.

Predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju naj bi vlada obravnavala v četrtek in ga nato posredovala v državni zbor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije