POZABLJENI TERMALNI VRELEC

Skrivnosti Hotavelj: tam se lahko v izviru kopate tudi pozimi!

Izvira v dolini Kopačnice nad Hotavljami v Poljanski dolini, temperatura je vse leto 24 stopinj Celzija.
Fotografija: Pogled po Poljanski dolini. FOTO: Janez Mihovec
Odpri galerijo
Pogled po Poljanski dolini. FOTO: Janez Mihovec

Nad Poljanami v istoimenski dolini reke Sore prej široka dolina postane ozka. Cesta nas pripelje do slikovite vasi Hotavlje, ki je že stoletja znana po obdelavi kamna. Nad naseljem se dviga več dolin, v katerih stoje starodavne vasi, ena takšnih je vas Čabrače.

V Hotavljah se sprehodimo ob istoimenskem potoku. Po dvajsetih minutah se s ceste proti vasi odcepi markirana pot. Še nadaljnje pol ure potrebujemo, da iz gostega gozda stopimo na širne travnike. Sredi teh stoji gručasta vas Čabrače. S travnikov, ki jo obdajajo, se odpre lep razgled po celotni dolini.

Legenda pravi, da so prvotno cerkev svete Jedrt vaščani želeli postaviti na mestu, kjer danes stojita kapelica in velik lesen toplar. Pripravili so že material za gradnjo, pa so se v tistem trenutku začele dogajati nenavadne stvari. Vsako noč je pripravljeni material izginil in se prestavil na drugo mesto nekaj sto metrov nad vasjo. Vaščani so razumeli namig in cerkvico postavili prav tam, na novem kraju.

Toplar in kapelica v Čabračah. FOTO: Janez Mihovec
Toplar in kapelica v Čabračah. FOTO: Janez Mihovec

Od gozda do travnikov

Podružnična cerkev je v osnovi gotska stavba, zgrajena v 16. stoletju. Sledi gotike ni več kaj dosti, saj so jo v naslednjih stoletjih temeljito predelali in zdaj kaže baročno podobo. Nad cerkvijo nas markirana pot popelje proti Blegošu, ki pa je še zelo oddaljen. Strma pot nas popelje do nekaj čez osemsto metrov visok greben Boršt. Na vrhu nas pričaka presenečenje. Nič več gostega gozda, ampak uravnava na drugi strani.

Na vrhu Boršta. FOTO: Janez Mihovec
Na vrhu Boršta. FOTO: Janez Mihovec

Širni travniki pripadajo bližnji kmetiji, ki stoji pod strmimi južnimi pobočji Blegoša. Na vrhu grebena najdemo betonsko spako, še enega izmed na stotine bunkerjev nekdanje Rupnikove linije, ki se je pred osmimi desetletji vlekla vse od Rateč pa do Kvarnerskega zaliva. Bunkerji so najrazličnejših tipov, od majhnih betonskih kupol, namenjenih strojničnemu gnezdu, pa do pravih malih podzemeljskih mest.

Bunkerji niso služili namenu

Obrambna linija, zgrajena pred 2. svetovno vojno, je bila namenjena odvračanju morebitnega italijanskega napada. Aprilski dogodki leta 1941 so prinesli gibljivo vojno, Kraljevina Jugoslavija je kapitulirala v dveh tednih. Bunkerji Rupnikove linije tako nikdar niso služili svojemu namenu. Tudi tisti na vrhu Boršta ne, je pa dobil nov namen: na njegovi strehi so postavili lovsko prežo, s katere imajo lovci lep razgled na gozdove in travnike v okolici.

Jesen. FOTO: Janez Mihovec
Jesen. FOTO: Janez Mihovec

Ob vrnitvi se splača pogledati še v stransko dolino Kopačnice. Ob istoimenskem potoku stoji manjši termalni vrelec, ob njem je urejeno kopališče. Kraj se imenuje pri Topličarju. Globoko v zemeljski skorji je prelom, ki na plan pripelje topli izvir, ta ima vse leto konstantno temperaturo, in sicer 24 stopinj Celzija. Poleti se v priročnem bazenu kopa staro in mlado od blizu in daleč, jeseni pa kopališče sameva.

Kopališče jeseni sameva. FOTO: Janez Mihovec
Kopališče jeseni sameva. FOTO: Janez Mihovec
Cerkev sv. Jedrt. FOTO: Janez Mihovec
Cerkev sv. Jedrt. FOTO: Janez Mihovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije