VOJNA NA BLIŽNJEM VZHODU

Slovence pozvali, naj zapustijo ta območja! Bodo organizirali evakuacijo?

V Iranu, kjer je stopnja tveganja za obisk te države najvišja, po podatkih ministrstva trenutno ni večjih organiziranih skupin slovenskih turistov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Martin Sylvest Afp
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Martin Sylvest Afp

Pisali smo, da je zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu, slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pretekli teden državljanom svetovalo, da v lastni organizaciji zapustijo Iran na varen način. Prav tako odsvetujejo vsa potovanja v Iran in na druga rizična območja, v regiji, in sicer poleg Irana še v Izrael, Palestino, Libanon, Irak, Sirijo, Jemen in obmejna območja Jordanije.

V Iranu, kjer je stopnja tveganja za obisk te države najvišja, po podatkih ministrstva ni večjih organiziranih skupin turistov, medtem pa se posamezniki trenutno sami znajdejo, kako bi izstopili iz države. Ministrstvo, ki vselej skuša pomagati svojim državljanom, te poziva, naj posredujejo svoj kontakt v primeru, da bi potrebovali konzularno pomoč.

Ali poziv ministrstva o čimprejšnji zapustitvi nevarnega območja tudi pomeni, da Slovenija pripravlja evakuacijski načrt za državljane in kaj pomeni »varen umik«?

Če ni letalskega prevoza, si organizirajte alternativni javni prevoz

Veren umik pomeni, da si oseba v lastni organizaciji uredi prevoz. »Če letalski prevoz še deluje, potem ta predvidoma potrka v relativno varnih in predvidljivih okoliščinah,« pravijo na ministrstvu. Če letalskega prevoza ni, se je treba znajti z alternativnimi oblikami komercialnega prevoza, torej avtobusi, vlaki, taksiji ...

»Ko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve svetuje umik na varen način z določenega območja ali države, s tem misli, da državljani z umikom s kritičnega območja neposredno ne ogrožajo svojega zdravja oziroma življenja. Na primer, da se ne umikajo neposredno prek območja, kjer že potekajo spopadi ali obstajajo druge okoliščine, ki bi ogrozile njihovo zdravje. Gre torej za umik, ki je v danem trenutku možen brez tveganja za življenje in zdravje popotnika,« pojasnjujejo.

Evakuacija državljanov za zdaj ni predvidena

Ker je Iran za zdaj že možno zapustiti varno, evakuacija ni predvidena, drži pa tudi, da Slovenija nima svoje letalske družbe, zato si pomagajo pri morebitnih evakuacijah z drugimi evropskimi članicami. 

»Vsaka posamezna država pristopi k izvedbi evakuacije na podlagi ocene različnih kriterijev: varnostnega stanja na območju, kjer so državljani, možnosti umika s komercialnimi sredstvi, tehničnim in kadrovskimi zmogljivostmi itd. Republika Slovenija običajno izvaja evakuacije s pomočjo partnerskih držav in v okviru EU konzularnih mehanizmov ter koordinacije,« pravijo na ministrstvu.

Torej v primeru, da ni mogoče zapustiti kritičnega območja s komercialnimi sredstvi, na zunanjem ministrstvu svetujemo stik s konzularno službo, ki nato državljanu lahko posreduje podatke o alternativnih možnostih umika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije