ZARADI LIBANONA

Slovenija pokazala zobe: zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika (VIDEO)

Po navedbah virov na zunanjem ministrstvu je pogovor predviden v sredo dopoldne.
Fotografija: Tanja Fajon in Riyad Mansour, palestninski ambasador v ZN. FOTO: Michael M. Santiago Getty Images Via Afp
Odpri galerijo
Tanja Fajon in Riyad Mansour, palestninski ambasador v ZN. FOTO: Michael M. Santiago Getty Images Via Afp

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi izraelskih napadov v Libanonu, ki so zahtevali že več kot 500 smrtnih žrtev, danes poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika, je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po navedbah virov na zunanjem ministrstvu je pogovor predviden v sredo dopoldne.

image_alt
Izrael razglasil izredne razmere, Golob oster: Čemur smo priča v Gazi, presega tudi najbolj grozno domišljijo (VIDEO)

Kot je dejala ministrica, se zdi, da Libanon postaja nova Gaza, razmere pa je označila za zaskrbljujoče. »Dejstvo je, da Izrael tako v Libanonu kot tudi v Gazi, Palestini, na Zahodnem bregu nasilje stopnjuje. Stopnjuje vojaške operacije,« je poudarila. Izpostavila je, da gre za kršitve mednarodnega prava in tudi za nespoštovanje razsodbe Meddržavnega sodišča (ICJ) o takojšnji ustavitvi nasilne okupacije. Sporočila je še, da se bo v kratkem sešla z libanonskim zunanjim ministrom Abdallahom Bou Habibom, da se pogovorita, kaj je še mogoče narediti.

Francija zahteva izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN

Stalna članica Varnostnega sveta ZN Francija je v ponedeljek zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN zaradi zaostrovanja razmer med Izraelom in Libanonom.

Ministrica Fajon je danes povedala, da Slovenija kot predsedujoča Varnostnemu svetu ravno zdaj usklajuje nujno zasedanje o Libanonu, ki bo predvidoma v prihodnjih dneh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije