KRIZA V FARMACIJI

Slovenski farmacevti na nogah: Če ministrstvo ne bo ukrepalo, bomo zapirali lekarne

Zaradi resnega pomanjkanja magistrov farmacije in farmacevtskih tehnikov ogrožena dostopnost do zdravstvenih storitev in njihova kakovost.
Fotografija: Primanjkuje več sto farmacevtov. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Primanjkuje več sto farmacevtov. FOTO: Uroš Hočevar

V Sloveniji se soočamo z resnim pomanjkanjem magistrov farmacije in farmacevtskih tehnikov, kar ogroža dostopnost do zdravstvenih storitev in njihovo kakovost. Primanjkuje več sto farmacevtov, opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, se obetajo dodatne težave, ki bi lahko vodile v zapiranje lekarn, dodajajo. 

Odhodi zaposlenih so posledica več dejavnikov, v prvi vrsti gre za nizko vrednotenje dela in odgovornosti ter za zahtevne delovne razmere, v današnjem sporočilu opozarjajo v zbornici. V lekarniški dejavnosti se namreč vsakodnevno srečujejo s povečanimi obremenitvami in zahtevami pacientov, ki iščejo pomoč v lekarnah, še posebno ob nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev.

Potreb ne morejo ustrezno zadovoljiti

V lekarnah, dodajajo, je pogosto gneča, saj magistri farmacije in farmacevtski tehniki ob vse večjem številu receptov in naraščanju obsega storitev ne morejo ustrezno zadovoljiti potreb po svetovanju in oskrbi. Zato je za kakovostno obravnavo pacientov nujen dvig števila kadrov v lekarnah na primarni ravni, kjer potrebujejo dodatnih 300 magistrov farmacije ter prav toliko specialistov in farmacevtskih tehnikov, v bolnišničnih lekarnah pa dodatnih 250 magistrov farmacije specialistov in 100 farmacevtskih tehnikov.

Za kakovostno farmacevtsko obravnavo pacientov in za pripravo magistralnih zdravil v lekarnah pa so nujna tudi dodatna znanja in veščine. Staranje prebivalcev in sočasna prisotnost več bolezni sta namreč povezana z uporabo več zdravil sočasno.

Ministrstvo naj ukrepa

»Da lahko ustrezno obravnavajo bolnike s polifarmakoterapijo ter krhke in ranljive bolnike, magistri farmacije napredku v stroki sledijo z vseživljenjskim učenjem, razvijanjem specialnih znanj in specializacijo,« izpostavljajo.

Ministrstvo za zdravje pozivajo k ukrepanju, sicer se po oceni zbornice obetajo dodatne težave, »ki bi lahko privedle do zapiranja lekarn in zmanjšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev za naše paciente«. Le z ustreznim prepoznavanjem potreb, razvojem stroke, financiranjem specializacije ter ureditvijo normativov za zaposlovanje dodatnih kadrov lahko zagotovimo trajnostno rešitev, še navajajo v zbornici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije