Slovenski vojaki iz Iraka na poti v domovino

Slovenija ostaja del misije v Iraku, novih šest vojakov naj bi delo v Iraku nadaljevalo s 1. februarjem.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Šest slovenskih vojakov, ki so delovali v misiji Neomajna odločenost v iraškem Erbilu, so že na poti v Slovenijo, so potrdili na ministrstvu za obrambo. Po neuradnih informacijah portala 24ur so trenutno v Ankari.

Obrambni minister Karl Erjavec je pojasnil, da so vsi tuji vojaki, ki so bili v bazi v Erbilu na severu Iraka, na katero so v noči na sredo priletele iranske rakete, do 19. ure čakali na evakuacijo. Potem pa je po njegovih ocenah prišlo do spremenjene ocene glede varnostnih razmer in Nemčija se je odločila, da ne bo izvedla evakuacije, ampak da se bo misija nadaljevala, kot je predvideno. Pri tem je zavrnil tudi kritike, da so bile sredine navedbe o umiku slovenskih vojakov iz Iraka preuranjene, saj so se dejansko na to pripravljali. Nato pa je prišlo do spremembe odločitve nemškega poveljstva, saj da se po izjavah ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tudi iranskih predstavnikov ni pričakovalo več zaostrovanja položaja.

Erjavec je dejal, da slovenski vojaki, ki v bazi v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostne situacije zdaj tako ali tako ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi misijo začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela »takoj ko se bodo začela usposabljanja, tudi če bo treba pred 1. februarjem«. 

Prva možnost, da bi se urjenje iraških vojakov obnovilo, je po ocenah Erjavca po 20. januarju. Če pa se bo to zgodilo kasneje, pa bo nova rotacija vojakov v Erbilu najkasneje 1. februarja, je še zatrdil. »Kdaj bodo pripadniki v Sloveniji, vas bomo pa obvestili tisti trenutek, ko bodo na poti.«

Preberite tudi:
Iranski minister: Svarimo vse ameriške zaveznike
Izredne razmere: v nočnem napadu ogroženi tudi slovenski vojaki
V Iranu strmoglavilo letalo s 180 ljudmi: Ni možnosti, da bi našli preživele (FOTO in VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije