Smolčkova trgatev za rojstni dan

Na posestvu Steyer pripravili nepozabno praznovanje in kulinarični dogodek.
Fotografija: Steyerjevi so skupaj nazdravili Vaneji in razrezali torto. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Steyerjevi so skupaj nazdravili Vaneji in razrezali torto. FOTO: Mediaspeed.net

Če so že oškodovani, ker imajo rojstni dan samo vsaka štiri leta, so smolčki, rojeni 29. februarja, lahko glasnejši ob svojih praznovanjih, kajti mnogim pripravljajo posebne proslave rojstnega dneva. Tako je bilo tudi minulo soboto, ko je slavila Vaneja Steyer iz znane vinogradniške družine v Plitvici pri Gornji Radgoni, peti rojstni dan pa je 20-letnica, ki obiskuje zadnji letnik petletne srednje in višje šole za gostinstvo in turizem v avstrijskem Bad Gleichenbergu, ki spada med najboljše tovrstne strokovne šole v Evropi, spet praznovala drugače kot njeni vrstniki. Oče Danilo, mama Magda in skoraj 17-letni brat Mark, dedek in babica Jože in Jožefa so s številnimi sorodniki, prijatelji, znanci in sosedi v njeno čast pripravili tradicionalno, 5. smolčkovo trgatev. Niso sicer trgali v vinogradu, temveč sušeno grozdje na podstrešju, a kljub temu je bilo zanimivo in veselo. Iz dišečega traminca bodo natanko čez štiri leta dali na trg vino vaneja, letnik 2019. Ob 5. trgatvi so predstavili vanejo iz grozdja, ki so ga potrgali 29. februarja 2016. Tako kot smolčki je vino nekaj posebnega, saj se rodi vsake štiri leta; prva trgatev je bila leta 2004, vino vaneja pa je odtlej dobilo že mnoga najvišja slovenska in mednarodna priznanja.
Babica Jožica s svojimi dobrotami FOTO: Oste Bakal
Babica Jožica s svojimi dobrotami FOTO: Oste Bakal

Na rojstni dan Vaneja dobi svoje vino. FOTO: Oste Bakal
Na rojstni dan Vaneja dobi svoje vino. FOTO: Oste Bakal


Letošnja trgatev je bila peta. FOTO: Oste Bakal
Letošnja trgatev je bila peta. FOTO: Oste Bakal

Zgodba se začne že spomladi leto prej, ko so začeki pri Steyerjevih razmišljati o najboljši legi hišne sorte dišečega traminca. Spomladi 2019 so opravili strokovno rez vinograda na Plitvičkem Vrhu, kjer rastejo najboljši traminci, nato so vse poletje trte negovali po najboljših močeh. Septembra 2019 so v polni zrelosti porezali šparone (enoletne mladike trte) z grozdjem vred. Približno 5000 kilogramov grozdja so obesili na podstrešje nad kletjo, kjer ga je sušil hladen jesenski in mrzel zimski veter vse do trgatve to soboto. Grozdne jagode dišečega traminca so bile v obliki posušenih rozin, saj je voda večinoma izhlapela, sladkor, kisline in arome pa so se med sušenjem skoncentrirale. Namerili so dobrih 160 oekslov oziroma okoli 40 odstotkov sladkorja, kar pomeni, da bodo došolali še eno izvrstno vino vaneja. Izjemno sladek stisnjeni mošt, bilo ga je skoraj rekordnih 700 litrov, bodo lahko pokusili čez štiri leta, ko bo vaneja pri 24 letih praznovala šesti rojstni dan. Do takrat bo smolčkovo vino dozorevalo v lesenih sodih, zadnje leto pa ga bodo šolali v posebnih steklenicah in seveda opremili s posebno etiketo.
Kot se spodobi, je bila slavljenka v središču pozornosti, med drugimi ji je čestital vrhunski chef Tomaž Kavčič. FOTO: Mediaspeed.net
Kot se spodobi, je bila slavljenka v središču pozornosti, med drugimi ji je čestital vrhunski chef Tomaž Kavčič. FOTO: Mediaspeed.net

Vrhunska kulinarika iz gostilne Kruh in vino iz Vile Vipolže v Brdih FOTO: Mediaspeed.net
Vrhunska kulinarika iz gostilne Kruh in vino iz Vile Vipolže v Brdih FOTO: Mediaspeed.net

»Vino je način našega življenja. Živimo z njim, z naravo in se učimo drug od drugega. Je sladko, kislo, grenko, slano, vsebuje cvetico in arome, ki spominjajo na določeno sadje, cvetje, med, je sadno, bogato, polnega okusa in še bi lahko naštevali. Vse to mu daje narava, človeško znanje, izkušnje in veliko božje sreče. Vino, ki ga bomo pridelali iz grozdja dišečega traminca, potrganega 29. februarja letos, ima še nekaj več, posebno energijo novega življenja, veselja, sreče, saj se je prav na ta dan pred dvema desetletjema rodila hči Vaneja. Zato je ta dan za nas nekaj posebnega. In kjer je zbrano veliko dobrega, veselja in ljubezni, tam se lahko rodi samo nekaj posebnega, enkratnega, neponovljivega: vino iz naravno sušenega grozdja, ki nosi hčerino ime,« je dejal priznani vinogradnik, ki je vsem prisotnim ponudil tudi vanejo letnik 2015, iz grozdja, ki so ga trgali pred štirimi leti. Je bolj za tiste, ki imajo radi sladko, a vino vaneja je sicer vse v enem, sladica in vino. Super se ujame s prleško gibanico, ki jo speče babica Jožica, pa potičkami, ki jih speče druga babica Ivanka. Popečena gosja jetra in vino vaneja pa sta pravi vrhunski kulinarični dogodek. Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije