KJE SO JURČKI?

Šok za ljubitelje gobovih juh iz vrečke: veselje do njih vas bo minilo

Zveza potrošnikov Slovenije je ocenila 12 juh iz vrečke: delež gob se giba od 2 do 11 odstotkov.
Fotografija: Ocenjevalne juhe. FOTO: ZPS, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Ocenjevalne juhe. FOTO: ZPS, zaslonski posnetek

LJUBLJANA – Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed, a le redki jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin. Preprosto in hitro pripravo omogoča juha iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega, so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in predstavili najnovejšo primerjalno ocenjevanje dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov.

Pri pregledu sestavin so največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino.

Primerjalno ocenjevanje gobovih juh iz vrečke. FOTO: ZPS
Primerjalno ocenjevanje gobovih juh iz vrečke. FOTO: ZPS

S prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti nobeden izmed izdelkov, saj se je delež gob (glede na navedbe na embalaži) gibal od 2 do 11 odstotkov. »Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato priporočamo natančno branje sestavin. Najmanj gob vsebujeta obe juhi Maggi (le 2 odstotka), največ pa dve Knorrovi (gobova-jurčkova juha s čebulo vsebuje 10,5 odstotka gob, z jurčki in maslenkami pa 11 odstotkov).«

Dehidrirane juhe so tudi polne soli, saj s porcijo gobove juhe iz vrečke zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli. Zato je krožnik takšne juhe povsem dovolj, dva pa sta zaradi preveč soli lahko že preveč.

Sladkor v gobovih juhah iz vrečke?

Tudi to je mogoče. Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja, navaja  ZPS.

Palmina maščoba škoduje zdravju in okolju

Razen štirih izdelkov (Knorr z jurčki in drobnjakom, Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo, Marque Repere in Natur compagnie) vsi vsebujejo palmino maščobo, ki je običajno navedena na začetku seznama sestavin. Ta nasičena maščoba je v preveliki količini škodljiva za naše zdravje, poleg tega pa je problematična tudi z ekološkega vidika.

Zavajujoče navedbe

V ZPS so oceno izdelkom znižali tudi na račun zavajajočih navedb. Izdelki Knorr se namreč oglašujejo s sloganom Dober okus daje narava, a vsebujejo arome, ekstrakt kvasa in dodane rastlinske beljakovine, ki poustvarjajo želeni okus 'umami', gob pa je le 4,7 odstotka. Dober okus torej dajejo nepričakovane dodane sestavine, ki jih v domači juhi zagotovo ne bi uporabili.

Velike razlike v ceni

Za porcijo juhe boste odšteli med 0,09 (Mladost) in 1,4 evra (Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo). Trije najdražji izdelki (Knorr z jurčki in maslenkami, Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo in Natur compagnie) so med bogatejšimi po količini dodanih gob, dva sta tudi popolnoma brez aditivov in arom. V tem primeru zato lahko rečemo, piše ZPS, da cena odseva tudi kakovost izdelkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije