TEKMOVANJE
Sončnice iz Tišine kuhajo najboljši bograč
Na 23. tekmovanju je sodelovalo 15 ekip. Za dober bograč je pomemben postopek.
Odpri galerijo
Minulo soboto je na dvorišču hotela Diana v središču Murske Sobote že 23. dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču. Pripravljali so ga poklicni in ljubiteljski kuharji, med obiskovalci so bile tudi znane osebnosti.
Bograč ima v Prekmurju prav posebno mesto, zasidran je v kulturnozgodovinsko dediščino, kuharske prireditve pa vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.
Letošnja bogračijada je privabila manj tekmovalcev kot lani, le 15 ekip je bilo, nasmejani kuharji so v kotlih počasi kuhali bograč in poskušali skuhati najboljšega, takega, ki bi prepričal strokovno komisijo. Zdenka Tompa, Janez Gjergjek in Peter Tratnik so ocenjevali teksturo, barvo, gostoto, kuhanost sestavin in okus jedi.
Čeprav je recept enak za vse in vsaka ekipa od organizatorja dobi tri osnovne sestavine, se po treh urah kuhanja jedi precej razlikujejo, je dejala predsednica strokovne komisije Zdenka Tompa. »Pomemben je postopek. Bograč mora imeti zadostno količino čebule, govejega, svinjskega in divjačinskega mesa, nekaj sveže paprike in česna, krompirja, proti koncu pa je treba dodati vino. Ni kot juha in ni zelo gost, pomembno je razmerje med mesom, krompirjem in omako.«
Da je postopek zares pomemben, pritrdi Jože Bertalanič iz Turističnega društva Dobrovnik, ki je že dvakrat odnesel zlato in eno bronasto priznanje. Čebulo je treba dobro prepražiti, da postane zlato rjava in dobi pravo aromo, pravi. Po besedah lastnice hotela Diana Jasne Klepec, ki je v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota pripravila bogračijado, je kljub tekmovalnemu značaju prireditve pomembno tudi druženje. Organizatorji so poskrbeli za spremljevalno dogajanje in bogat animacijski program, za dobro voljo je skrbela glasbena skupina Calypso, pozabili niso niti na najmlajše, ki so med drugim v otroškem kotičku izdelovali kuharske kape.
Vrnimo se k bograču. Mnogi so bili dobri, komisija pa je odločila, da je najboljšega skuhala ekipa Društvo žena in deklet občine Tišina Sončnica (Jana Zelko, Štefka Šnajder in Jožefa Rajbar), ki je večkrat slavila na tovrstnih tekmovanjih. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Socialnih demokratov v postavi dr. Aleksander Jevšek, mag. Dejan Židan in Peter Horvat, na tretje pa ekipa Saubermacher-Komunala Murska Sobota (Teodor Gyurica, Ivan Režonja in Sašo Gomboc). Vse druge ekipe so zasedle 4. mesto.
Bograč ima v Prekmurju prav posebno mesto, zasidran je v kulturnozgodovinsko dediščino, kuharske prireditve pa vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.
Letošnja bogračijada je privabila manj tekmovalcev kot lani, le 15 ekip je bilo, nasmejani kuharji so v kotlih počasi kuhali bograč in poskušali skuhati najboljšega, takega, ki bi prepričal strokovno komisijo. Zdenka Tompa, Janez Gjergjek in Peter Tratnik so ocenjevali teksturo, barvo, gostoto, kuhanost sestavin in okus jedi.
Čeprav je recept enak za vse in vsaka ekipa od organizatorja dobi tri osnovne sestavine, se po treh urah kuhanja jedi precej razlikujejo, je dejala predsednica strokovne komisije Zdenka Tompa. »Pomemben je postopek. Bograč mora imeti zadostno količino čebule, govejega, svinjskega in divjačinskega mesa, nekaj sveže paprike in česna, krompirja, proti koncu pa je treba dodati vino. Ni kot juha in ni zelo gost, pomembno je razmerje med mesom, krompirjem in omako.«
Da je postopek zares pomemben, pritrdi Jože Bertalanič iz Turističnega društva Dobrovnik, ki je že dvakrat odnesel zlato in eno bronasto priznanje. Čebulo je treba dobro prepražiti, da postane zlato rjava in dobi pravo aromo, pravi. Po besedah lastnice hotela Diana Jasne Klepec, ki je v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota pripravila bogračijado, je kljub tekmovalnemu značaju prireditve pomembno tudi druženje. Organizatorji so poskrbeli za spremljevalno dogajanje in bogat animacijski program, za dobro voljo je skrbela glasbena skupina Calypso, pozabili niso niti na najmlajše, ki so med drugim v otroškem kotičku izdelovali kuharske kape.
Za odlično jed je pomembno razmerje med mesom, krompirjem in omako.
Vrnimo se k bograču. Mnogi so bili dobri, komisija pa je odločila, da je najboljšega skuhala ekipa Društvo žena in deklet občine Tišina Sončnica (Jana Zelko, Štefka Šnajder in Jožefa Rajbar), ki je večkrat slavila na tovrstnih tekmovanjih. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Socialnih demokratov v postavi dr. Aleksander Jevšek, mag. Dejan Židan in Peter Horvat, na tretje pa ekipa Saubermacher-Komunala Murska Sobota (Teodor Gyurica, Ivan Režonja in Sašo Gomboc). Vse druge ekipe so zasedle 4. mesto.