OBLETNICA POPLAV

Ste bili prizadeti v poplavah? Zveza Anita Ogulin & ZPM ponuja roko

Zveza poziva prizadete v poplavah, da se obrnejo nanje in dobijo pomoč, ki jo potrebujejo.
Fotografija: Tako hudo je bilo na Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Tako hudo je bilo na Črni na Koroškem FOTO: Voranc Vogel

Zveza Anita Ogulin & ZPM ob obletnici poplav, ki so se v začetku avgusta lani zapisale kot najhujše poplave v zgodovini Slovenije, opozarja na ogromno škodo in številne izzive, s katerimi se družine borijo še danes. Zveza poziva prizadete v poplavah, da se obrnejo nanje in dobijo pomoč, ki jo potrebujejo.

Po besedah sekretarke Zveze Anita Ogulin & ZPM Tanje Petek mnogi posamezniki šele danes dojemajo in predelujejo posledice lanskih poplav. »Zavedamo se, da proces okrevanja in prilagajanja zahteva čas in vztrajnost, zato naša obljuba ostaja, da bomo pomagali vsem, dokler bodo pomoč potrebovali. Poleg materialne in finančne pomoči, za katero lahko še vedno zaprosijo, nudimo tudi pravno pomoč ter terapevtska svetovanja,« je v sporočilu za javnost zapisala Petek.

Stanje na terenu je opisala tudi koordinatorka programa Veriga dobrih ljudi Živa Logar. Po njenih besedah nekatere družine še vedno nimajo dokončnih informacij o usodi svojih domov. »Živeti z občutkom negotovosti je na dolgi rok nemogoče. Na terenu opažamo, da mnogim družinam še ni uspelo sanirati stanja do te mere, da bi lahko začeli celostno prenovo,« je še dodala.

Opravili več kot 400 terenskih obiskov

Lansko leto so na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, kakor se je dobrodelna organizacija imenovala pred preimenovanjem, pomoč prizadetim v poplavah začeli zagotavljati nemudoma in opravili več kot 400 terenskih obiskov na poplavljenih območjih. V prvi fazi so nudili materialno pomoč v obliki vrednostnih bonov, prehranskih paketov, pitne vode in orodja, šolske potrebščine in možnost letovanj za otroke.

Težave so delali tudi plazovi. FOTO: Voranc Vogel
Težave so delali tudi plazovi. FOTO: Voranc Vogel

Kasneje so pri dobrodelni organizaciji ponudili tudi pravno pomoč, med drugim so vzpostavili e-vloge ter računalniški sistem za zbiranje in vodenje evidenc poplavljenih, da bi pomoč zagotavljali transparentno. »Ves čas smo sodelovali s civilno zaščito, občinami in strokovnimi institucijami ter redno obiskovali prizadeta območja, da bi preverili stanje in ugotovili potrebe družin,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Skupaj z medijskim partnerjem Pro Plus so odprli humanitarni sklad, z Mestno občino Ljubljana pa sklad za poplavljene prebivalce v Ljubljani. »Skupno smo za prizadete v poplavah tako zbrali več kot tri milijone evrov pomoči,« so še zapisali.

Zveza samostojno izvaja vseslovenske humanitarne programe, med njimi tudi Verigo dobrih ljudi, v okviru katere ob medijski podpori Pro plusa družinam v stiski nudijo celostno podporo na več ravneh. Tako so se na teren odpravili tudi ob lanskih poplavah in se povezali z več lokalnimi skupnostmi na poplavljenih območjih ter pomoč nudijo še danes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije