POZIV VLADI

Ste v restavraciji v Sloveniji naročili vodo iz pipe, pa so vas zavrnili?

Kozarec vode iz pipe, prosim! To je naslov nove kampanje Zveze potrošnikov Slovenije.
Fotografija: Kozarec vode iz pipe, prosim! To je naslov nove kampanje Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Oatawa Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Kozarec vode iz pipe, prosim! To je naslov nove kampanje Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Oatawa Getty Images/istockphoto

Ste tudi vi ob kosilu, večerji v restavraciji naročili kozarec vode iz pipe, vaša prošnja pa je bila zavrnjena? Razlog pa, da imajo v restavraciji v svoji ponudbi le ustekleničeno vodo. Še več, celo potrošniki, ki so napoteni v slovenska zdravilišče sporočajo, da so vodo iz pipe dobili le, če so jemali zdravila, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS)

Na Zvezi potrošnikov Slovenije menijo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti.

Na ZPS zato pozivajo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih, in nujno v zdraviliščih. Torej ne zgolj s certifikati in lastnimi zavezami, ampak z zakonom, dodajajo. 

Pozitivnih zgledov je veliko

Francija je z okoljskim zakonom naložila gostinskim lokalom, da morajo na meniju ali drugem vidnem prostoru označiti, da potrošniki lahko zahtevajo brezplačno pitno vodo. Velika Britanija in Kanada pa sta z zakonom predpisali, da morajo podjetja z dovoljenjem za prodajo alkohola zagotoviti tudi brezplačno vodo iz pipe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije