DRUGA PLAT
Stopili v bran gostilnam kršiteljicam: ni povsod umazano
Predstavniki gostincev so po inšpektoratovi objavi kršiteljev razburjeni.
Odpri galerijo
LJUBLJANA – Potem ko smo razkrili podatke uprave za varno hrano ter gostinske obrate, ki so kršili higienske minimume, so se oglasili predstavniki gostincev.
Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS opozarja, da so se na seznamu kršiteljev znašli tudi taki, kjer je bila zgolj počena ploščica. Z javnim blatenjem njihovega imena v javnosti se jim po mnenju sekcije povzroča ogromna in nepopravljiva škoda.
Iz objavljenih odločb je mogoče razbrati, da gre po večini za kršitve, kjer je treba odpraviti le tehnične pomanjkljivosti, namestiti umivalnik, popraviti talno oblogo, zamenjati počeno ploščico itd. Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, ob tem pojasnjuje: »Z zaskrbljenostjo spremljamo objavljanje seznamov lokalov z nezadostno higieno, kjer so vključeni tudi taki, ki tja ne sodijo. Na tak način blatijo in škodijo vsem, tudi tistim, ki zgledno skrbijo za svoje gostinske obrate. In teh je večina.«
Kot poudarjajo, nikakor ne zagovarjajo neustrezne higiene, nespoštovanja pravil in zakonov, ki zagotavljajo varno prehrano, ostro pa nasprotujejo medijskemu linču vseh slovenskih gostiln, za katere na splošno velja, da ustrezajo najvišjim higienskim standardom. S tem naj bi po njihovem nastala nepredstavljiva škoda.
Želijo si, da bi javno objavili zgolj tiste, pri katerih so ugotovljene hude kršitve, denimo prisotnost mišjih iztrebkov v obratih, nesprejemljivo higiensko stanje itd.
Preberite, kaj vse so odkrili inšpektorji.
Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS opozarja, da so se na seznamu kršiteljev znašli tudi taki, kjer je bila zgolj počena ploščica. Z javnim blatenjem njihovega imena v javnosti se jim po mnenju sekcije povzroča ogromna in nepopravljiva škoda.
Pri večini le tehnične pomanjkljivosti
Iz objavljenih odločb je mogoče razbrati, da gre po večini za kršitve, kjer je treba odpraviti le tehnične pomanjkljivosti, namestiti umivalnik, popraviti talno oblogo, zamenjati počeno ploščico itd. Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, ob tem pojasnjuje: »Z zaskrbljenostjo spremljamo objavljanje seznamov lokalov z nezadostno higieno, kjer so vključeni tudi taki, ki tja ne sodijo. Na tak način blatijo in škodijo vsem, tudi tistim, ki zgledno skrbijo za svoje gostinske obrate. In teh je večina.«Kar 85 odstotkov jih je prestalo pregledIz naše analize stotih odločb lahko ugotovimo, da je v 85 odstotkih gostinec prestal inšpekcijski pregled, a so mu bili izrečeni popravljalni ukrepi.
Kot poudarjajo, nikakor ne zagovarjajo neustrezne higiene, nespoštovanja pravil in zakonov, ki zagotavljajo varno prehrano, ostro pa nasprotujejo medijskemu linču vseh slovenskih gostiln, za katere na splošno velja, da ustrezajo najvišjim higienskim standardom. S tem naj bi po njihovem nastala nepredstavljiva škoda.
Želijo si, da bi javno objavili zgolj tiste, pri katerih so ugotovljene hude kršitve, denimo prisotnost mišjih iztrebkov v obratih, nesprejemljivo higiensko stanje itd.
Preberite, kaj vse so odkrili inšpektorji.