SEZONA OBIRANJA

Stresna sezona za pol milijona oljk

Pred vrati je sezona obiranja oljk, ki pa naj ne traja predolgo. Zgodnje obiranje daje olju pikanten okus, pozno mehkejšega.
Fotografija: Obiranje se lahko začne! FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Obiranje se lahko začne! FOTO: Jure Eržen

Bliža se sezona obiranja oljk in oljkarji za zdaj ocenjujejo, da bo kljub poletni suši količinsko olja vendarle nekoliko več kot lani. Dodajajo pa, da je lahko pridelek od oljčnika do oljčnika zelo različen, saj je odvisen ne le od gostote sajenja dreves, pač pa tudi od tega, ali gre za ekstenzivno, intenzivno oziroma superintenzivno pridelavo, pa tudi od konfiguracije terena, škodljivcev in seveda vremena. Tako se je že od začetka julija kazalo, da oljke trpijo zaradi sušnega stresa. Konec avgusta in v začetku septembra so začeli plodovi v nekaterih oljčnikih že odpadati.

Sicer pa na terenu vlada ocena, da imamo v Sloveniji zasajenih okoli pol milijona oljčnih dreves. Večina oljčnikov je v slovenski Istri, približno 90 odstotkov. Deset odstotkov jih je na območju Goriških brd, na Vipavskem in na Krasu. V zadnjem obdobju slovenski oljkarji pridelajo od 300 do 900 ton oljčnega olja na leto. Ker oljke pridelujejo na okoli 3500 kmetijskih gospodarstvih, je težko napovedati, kakšna bo letošnja cena pridelanega olja.

Listi se jesensko obarvajo, ko se proizvodnja klorofila upočasni. FOTO: Jure Eržen
Listi se jesensko obarvajo, ko se proizvodnja klorofila upočasni. FOTO: Jure Eržen

Poznejše so mehkejše

Oljke sicer najbolje uspevajo v sredozemskem podnebju, ki je značilno za slovensko Primorje, predvsem za Istro, Goriška brda in Vipavsko dolino, kjer so poletja topla in suha, zime pa mile. Zelo pomembno je, da jih ne prizadenejo prenizke zimske temperature zraka, saj lahko te močno poškodujejo drevesa.

Ugodne temperature pa so še kako ključne za dober pridelek oljk v obdobju dozorevanja, od avgusta do oktobra, na razvoj plodov pa vplivajo že prej, in sicer v juliju in avgustu, ko se začnejo plodovi povečevati ter se pripravljati na začetek zorenja. V tem obdobju potrebujejo obilo sonca in dovolj vode.

V jesenskem času začnejo oljke postopoma spreminjati barvo. Plodovi, sprva zeleni, se počasi obarvajo v vijolične, modre ali črne odtenke, odvisno od sorte. To obdobje je ključno tudi za kakovost oljčnega olja, saj stopnja zrelosti vpliva na vsebnost olja, njegov okus in aromo. Čas obiranja oljk je odvisen od želenega okusa in vrste olja, ki ga želi pridelovalec. Zgodnje obiranje, ko so oljke še nekoliko zelene, daje, denimo, bolj pikantno in grenko olje, kasnejše obiranje pa daje mehkejši okus.

Občutljive trajnice, kot so vrtnice, je treba v teh dneh zaščititi pred mrazom. FOTO: Uroš Hočevar
Občutljive trajnice, kot so vrtnice, je treba v teh dneh zaščititi pred mrazom. FOTO: Uroš Hočevar

Cvetele že zgodaj

Na odločitev glede časa obiranja pomembno vpliva tudi velikost nasada oz. v kolikšnem času bomo sposobni plodove obrati. Lahko se namreč zgodi, da zaradi daljšega deževnega obdobja obiranje traja predolgo. Tedaj lahko zamudimo optimalen čas za doseganje dobre kakovosti olja.

Pridelava oljk v letu 2024 je bila za slovenske pridelovalce kar precejšen izziv, saj so vladale nepredvidljive vremenske razmere: spomladi so bile ugodne za razvoj različnih bolezni in škodljivcev, sledila je dolgotrajna suša, visoke poletne temperature z vročinskimi valovi in na nekaterih območjih celo toča in neurja. Oljke so sicer cvetele zelo zgodaj, že sredi maja, oploditev je bila srednje dobra. Vse to je vplivalo na pridelek, ki bo po prvih napovedih dosegel visoko kakovost oljčnega olja.

Strokovnjaki s področja oljkarstva za pridelavo kakovostnega olja opozarjajo na previdno ravnanje z oljkami, ki so utrpele sušni in vročinski stres.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije