BOSTE POMAGALI?

Tadej Pogačar častni ambasador dobrodelnega koncerta

V Cankarjevem domu bo danes že 6. tradicionalni dobrodelni koncert Društva Viljem Julijan.
Fotografija: Štiriletni Teo se je kot edini otrok v Sloveniji rodil s sindromom escobar. Foto: Arhiv Društva Viljem Julijan
Odpri galerijo
Štiriletni Teo se je kot edini otrok v Sloveniji rodil s sindromom escobar. Foto: Arhiv Društva Viljem Julijan

Danes bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma že 6. tradicionalni dobrodelni koncert Društva Viljem Julijan za otroke z redkimi boleznimi. Eden od malih ambasadorjev letošnjega koncerta je tudi pogumni borec Teo, štiriletni deček, ki se je rodil s sindromom escobar. Zaradi te izjemno redke genetske bolezni so njegovi sklepi že od rojstva trdi in ukrivljeni, kar mu je še nedavno preprečevalo tudi, da bi lahko hodil.

Teo je bil že takoj po rojstvu dva meseca v inkubatorju, nato pa so mu do osmega meseca starosti obe roki in nogi povijali v mavec. V tujini je do zdaj prestal že tri zahtevne operacije, verjetno pa ga čaka še najtežja – operacija hrbtenice. Nazadnje je imel zelo zahtevno operacijo obeh kolen, ki je bila zanj še posebno boleča.

Vse prepreke premagal

Toda Teo je zdržal vse to, s svojim neomajnim duhom pa je presenetil tudi zdravnike. Le nekaj tednov po operaciji je namreč prvič sam s hojco stopil proti zdravniku, ki ga je operiral, ta pa je bil tako ganjen, da so mu stopile solze v oči. Teo je dokazal, da lahko premika meje mogočega, in vsem pokazal, kako trden in odločen je.

Letošnje leto je bilo zanj še posebno prelomno. Na prvi šolski dan je prvič končno zmogel to, da je s hojco samostojno odkorakal v vrtec.

Dobrodelni projekt podpira tudi kolesarski as številka ena doma in v svetu. Foto: Dejan Javornik
Dobrodelni projekt podpira tudi kolesarski as številka ena doma in v svetu. Foto: Dejan Javornik

Njegova mami Klavdija je povedala, kako so lani lahko le sanjali o tem trenutku: »Naš Teo je pravi borec. Lani tega nismo mogli niti upati, zdaj pa je s hojco samostojno odkorakal v vrtec,« je povedala. Teo je prvi otrok v Sloveniji s to redko boleznijo. Kljub težavam, ki jih ta prinaša, pa ostaja nasmejan, poln energije in radovednosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije