ŠOLSKA PREHRANA
Tako se prehranjujejo učenci v slovenskih šolah. Na jedilniku spremembe ...
Presenetilo vas bo, kaj učenci najraje jedo. Polnozrnata polenta namesto običajne. Graham žemlja namesto bele ...
Odpri galerijo
LJUBLJANA – Pred novim šolskim letom so organizatorji šolske prehrane zavihali rokave in za svoje učence pripravili nekoliko spremenjen jedilnik. Dejstvo je, da hrana vpliva na delovanje možganov, na naš spomin, budnost in pozornost ter ne nazadnje na sposobnost za učenje, zato je pravilna izbira prehrane za učence prav toliko pomembna kot dober učni program.
S čim se bodo v novem šolskem letu prehranjevali šolarji in ali se obetajo kakšne spremembe na področju prehrane, smo vprašali približno deset šol po Sloveniji, a smo odgovore dobili le od treh.
OŠ Antona Žnideršiča, Ilirske Bistrice
»V letošnjem letu se bomo znova trudili, da v jedilnike vnesemo veliko zelenjave, ki jo dobavljamo pri kmetijski zadrugi in ima slovenski izvor. Ponudimo jo poleg malice in kosila različno pripravljeno, pa tudi svežo - kumarice, paprika, češnjev paradižnik, solata ... V jedilnike poskušamo vnesti polnozrnata živila, ugotavljamo, da imajo učenci in otroci celo raje polnozrnato polento. kot običajno. Zelenjavne juhe zgoščujemo z žiti kot je leča. Vse enolončnice pripravljamo brez mesa, okus jim nadgradimo z različnimi vrstami dušene zelenjave. Otrokom tako širimo okuse s ponudbo čimbolj različnih jedi: sadja, namazov, kruha. Tako ponujamo tudi hruške junijske lepotice, nashi, ameriške borovnice, melone, domače sorte jabolk. Otrokom pripravljamo različne namaze na podlagi skute, masla z dodatki zelišč. Petek je pri nas bio dan«.
OŠ Franceta Prešerna, Maribor
Tudi jedilniki v Mariboru bodo načeloma ostali enaki kot v lanskem letu, saj že tako upoštevajo smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. »Ponujeni obroki bodo dali prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikovo hidratnim in beljakovinskim živilom ter kakovostnim maščobam. Za pripravo jedi izbiramo kvalitetne surovine ponujene preko javnega naročila in kolikor nam zakonodaja omogoča, tudi lokalno pridelana živila, kot so sadje in zelenjava, domač kruh in mleko, jogurti, ekološko meso in mesni izdelki, olja, stročnice, ekološka konzervirana pesa, sadni sokovi. Že lani smo pričeli ukinjati sadne sokove in jogurte v manjši embalaži in tudi letos bomo načeloma ponujali samo odprte jogurte brez dodanega sladkorja in največ 1x tedensko razredčen 100% sadni sok.«
Osnovna šola I, Murska Sobota
»V naslednjem šolskem letu načrtujemo postopno uvedbo nesladkanega čaja pri dopoldanski malici, čeprav je delež sladkorja že sedaj majhen. Sokov, razen naravne limonade pri dopoldanski malici nismo vključevali že v preteklem šolskem letu. Učenci imajo v jedilnici ves čas na razpolago vodo. Pri kosilu smo 2-krat na teden ponudili razredčen 100-odstotni naravni sok. V prihodnje bomo delež soka pri kosilu še zmanjševali. Zmanjševali bomo delež svinjskega mesa in vključevali več rib. Nadaljevali bomo z zmanjševanjem vključevanja izdelkov iz bele pšenične moke, ki smo jih že v preteklem šolskem letu v veliki meri nadomestili z izdelki iz pirine, ajdove in ržene, pa tudi ovsene in koruzne moke. Pri kosilu kot prilogo ponujamo proseno in ajdovo kašo, razne mešanice žit in kaš. V tem šolskem letu načrtujemo postopno uvedbo brezmesnih dni 1-krat na teden.«
V nobenih od omenjenih šol vegetarijanske prehrane ne nudijo, pripravljajo pa obroke za učence z medicinsko predpisanimi dietami, »kar je velika obremenitev tako glede prostora kot za organizacijo dela kuharjev«, so nam odgovorili iz OŠ Antona Žnideršiča.
S čim se bodo v novem šolskem letu prehranjevali šolarji in ali se obetajo kakšne spremembe na področju prehrane, smo vprašali približno deset šol po Sloveniji, a smo odgovore dobili le od treh.
OŠ Antona Žnideršiča, Ilirske Bistrice
Ugotavljamo, da imajo učenci in otroci celo raje polnozrnato polento kot običajno.
»V letošnjem letu se bomo znova trudili, da v jedilnike vnesemo veliko zelenjave, ki jo dobavljamo pri kmetijski zadrugi in ima slovenski izvor. Ponudimo jo poleg malice in kosila različno pripravljeno, pa tudi svežo - kumarice, paprika, češnjev paradižnik, solata ... V jedilnike poskušamo vnesti polnozrnata živila, ugotavljamo, da imajo učenci in otroci celo raje polnozrnato polento. kot običajno. Zelenjavne juhe zgoščujemo z žiti kot je leča. Vse enolončnice pripravljamo brez mesa, okus jim nadgradimo z različnimi vrstami dušene zelenjave. Otrokom tako širimo okuse s ponudbo čimbolj različnih jedi: sadja, namazov, kruha. Tako ponujamo tudi hruške junijske lepotice, nashi, ameriške borovnice, melone, domače sorte jabolk. Otrokom pripravljamo različne namaze na podlagi skute, masla z dodatki zelišč. Petek je pri nas bio dan«.
OŠ Franceta Prešerna, Maribor
Ukinjati smo začeli sadne jogurte in tudi letos bomo po večini ponujali samo odprte jogurte brez dodanega sladkorja.
Tudi jedilniki v Mariboru bodo načeloma ostali enaki kot v lanskem letu, saj že tako upoštevajo smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. »Ponujeni obroki bodo dali prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikovo hidratnim in beljakovinskim živilom ter kakovostnim maščobam. Za pripravo jedi izbiramo kvalitetne surovine ponujene preko javnega naročila in kolikor nam zakonodaja omogoča, tudi lokalno pridelana živila, kot so sadje in zelenjava, domač kruh in mleko, jogurti, ekološko meso in mesni izdelki, olja, stročnice, ekološka konzervirana pesa, sadni sokovi. Že lani smo pričeli ukinjati sadne sokove in jogurte v manjši embalaži in tudi letos bomo načeloma ponujali samo odprte jogurte brez dodanega sladkorja in največ 1x tedensko razredčen 100% sadni sok.«
Osnovna šola I, Murska Sobota
Postopoma bomo uvajali nesladkani čaj pri dopoldanski malici, čeprav je delež sladkorja že zdaj majhen. Sokov, razen naravne limonade, pri dopoldanski malici ni.
»V naslednjem šolskem letu načrtujemo postopno uvedbo nesladkanega čaja pri dopoldanski malici, čeprav je delež sladkorja že sedaj majhen. Sokov, razen naravne limonade pri dopoldanski malici nismo vključevali že v preteklem šolskem letu. Učenci imajo v jedilnici ves čas na razpolago vodo. Pri kosilu smo 2-krat na teden ponudili razredčen 100-odstotni naravni sok. V prihodnje bomo delež soka pri kosilu še zmanjševali. Zmanjševali bomo delež svinjskega mesa in vključevali več rib. Nadaljevali bomo z zmanjševanjem vključevanja izdelkov iz bele pšenične moke, ki smo jih že v preteklem šolskem letu v veliki meri nadomestili z izdelki iz pirine, ajdove in ržene, pa tudi ovsene in koruzne moke. Pri kosilu kot prilogo ponujamo proseno in ajdovo kašo, razne mešanice žit in kaš. V tem šolskem letu načrtujemo postopno uvedbo brezmesnih dni 1-krat na teden.«
V nobenih od omenjenih šol vegetarijanske prehrane ne nudijo, pripravljajo pa obroke za učence z medicinsko predpisanimi dietami, »kar je velika obremenitev tako glede prostora kot za organizacijo dela kuharjev«, so nam odgovorili iz OŠ Antona Žnideršiča.
Kakšen jedilnik bo pričakal učence na prvi šolski dan?
1. Oš Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica
ZAJTRK: sir, bio koruzni kruh, korenčeK, bela kava z bio mlekom brez sladkorja
SADNO-ZELENJAVNA MALICA: slive, domača jabolka iz Ilirske Bistrice
KOSILO: ječmen iz bio ječmenove kaše z bio zelenjavo brez mesa, jabolčni zavitek, črni kruh brez adetivov, domača limonada
POPOLDANSKA MALICA: mešano sezonsko sadje: grozdje, ameriške borovnice, kruh s semeni
2. OŠ Franceta Prešerna, Maribor (pripravili bodo jedi, ki jih imajo zelo radi)
ZAJTRK: sendvič iz graham žemlje, piščančje salame, sira in zelenjavnega dodatka
KOSILO: makaronovo meso, zeleno solato s paradižnikom in lubenico
1. Oš Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica
ZAJTRK: sir, bio koruzni kruh, korenčeK, bela kava z bio mlekom brez sladkorja
SADNO-ZELENJAVNA MALICA: slive, domača jabolka iz Ilirske Bistrice
KOSILO: ječmen iz bio ječmenove kaše z bio zelenjavo brez mesa, jabolčni zavitek, črni kruh brez adetivov, domača limonada
POPOLDANSKA MALICA: mešano sezonsko sadje: grozdje, ameriške borovnice, kruh s semeni
2. OŠ Franceta Prešerna, Maribor (pripravili bodo jedi, ki jih imajo zelo radi)
ZAJTRK: sendvič iz graham žemlje, piščančje salame, sira in zelenjavnega dodatka
KOSILO: makaronovo meso, zeleno solato s paradižnikom in lubenico
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro