PALESTINA - IZRAEL

Tanja Fajon pretresena zaradi uboja talcev v Gazi

»Naša moralna odgovornost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se to mučenje konča,« je še dodala ministrica.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes izrazila pretresenost zaradi uboja šestih izraelskih talcev v Gazi. V zapisu na omrežju X je ob tem znova pozvala k brezpogojni izpustitvi preostalih talcev in premirju v palestinski enklavi.

»Pretresena ob novici o uboju šestih izraelskih talcev. Slovenija ponovno poziva k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter k nujnemu dogovoru o premirju v Gazi,« je sporočila Fajon.

»Naša moralna odgovornost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se to mučenje konča,« je še dodala ministrica.

Umrli v izraelskih napadih?

Izraelska vojska je v soboto v tunelu na jugu Gaze našla posmrtne ostanke šestih talcev. Izrael je za njihovo smrt obtožil palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki jih je zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Ubili naj bi jih malo pred prihodom izraelskih vojakov. Visoki uradnik Hamasa Izat al Rišek je zatrdil, da je šesterica umrla v izraelskih napadih.

Podobno sporočilo kot Fajon je danes na omrežju X podal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Nove smrti talcev so medtem v Izraelu sprožile kritike na račun vlade Benjamina Netanjahuja, ki zavrača premirje v Gazi.

Izraelska vojska ocenjuje, da je od skupno 251 zajetih talcev v razdejani palestinski enklavi še 97. Od tega naj bi jih bilo 33 mrtvih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije