SPET NOVI VLADNI SEMAFOR

Slovenija v rdeči fazi: znano, kdaj bodo učenci lahko prevzeli teste v lekarnah (VIDEO)

Od ponedeljka dalje bodo za učence in dijake v lekarnah na voljo testi za samotestiranje.
Fotografija: V četrtek je bilo tudi 19.729 hitrih antigenskih testov. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
V četrtek je bilo tudi 19.729 hitrih antigenskih testov. FOTO: Blaž Samec, Delo

V četrtek je bilo v 2953 PCR-testih potrjeno 542 okužb z novim koronavirusom (18,4 odstotka). Slovenija je glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev, ki trenutno znaša 216, prešla v rdečo fazo epidemije. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 393. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji 4618 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.


Za učence in dijake testi za samotestiranje v lekarnah od ponedeljka dalje


Na novinarski konferenci glede covida 19 je sodeloval državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj, ki je pojasnil podrobnosti samotestiranja in prevzem hitrih testov za učence zadnje triade in dijake srednjih šol. Samotestiranje se izvaja doma enkrat na teden. 



Lekarne testov danes še nimajo in si na ministrstvu želijo, da  jih bodo imele na razpolago od 30. avgusta dalje. Po besedah dobaviteljev testov naj bi bilo testov v Sloveniji dovolj. Testi za samotestiranje se lahko dvignejo od ponedeljka dalje v lekarnah, do izdaje pa so upravičeni študenti in dijaki. Na voljo bodo imeli pet testov na mesec, prevzamejo pa jih lahko kateri koli dan v mesecu in izključno s svojo zdravstveno izkaznico.



Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, ki so rojeni od 1. 1. 2002 do 31.12. 2009, torej učenci 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijaki od 1. do 5. letnika. Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo.



V primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju mora učenec ali dijak, oziroma starši ali zakoniti zastopniki, nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika osebe, ki bo učenca ali dijaka napotil na testiranje s testom PCR.


V nastajanju novi vladni semafor ukrepov


Na vprašanje, kako je Slovenija pripravljena na rdečo fazo epidemije, je Cugelj odgovoril, da vlada s posvetovalno skupino pripravlja vladni semafor z vsemi ukrepi. Svetovalna skupina bo semafor ukrepov predstavila v torek, vlada bo odločala v četrtek. Več o tem v članku: Bomo PCT potrebovali tudi ob vstopu v trgovino?.



Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v državi znašati več kot 200. Napoved, da bomo v rdečo fazo prešli konec tedna, je že v začetku tedna napovedal Institut Jožef Stefan (IJS). Njihovi izračuni še pravijo, da bomo temno rdečo fazo dosegli v sredini septembra, ko bodo bolnišnice dnevno sprejele 60 covidnih bolnikov.
 

V četrtek je bilo tudi 19.729 hitrih antigenskih testov. FOTO: Blaž Samec, Delo
V četrtek je bilo tudi 19.729 hitrih antigenskih testov. FOTO: Blaž Samec, Delo
Četrti val veliko bolj kužen


Na IJS še napovedujejo, da bo četrti val zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. »Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni.« Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki. Po podatkih vlade je trenutno z vsemi odmerki cepljenih 50 odstotkov starejših od 18 let.

Rast epidemije Leon Cizelj z IJS v večji meri pripisuje bolj kužnemu delta sevu. Okužbe, ki k nam prihajajo iz tujine, po njegovih besedah ne pomagajo pri trenutni situaciji, a vseeno ne gre za zelo pomemben vir okužb. Trenutna situacija je po njegovih besedah posledica vedno večjih številk. »Gremo preko 400 pozitivnih testov na dan, vedno težje je slediti kontaktom, kar pomeni, da bo tudi epidemija hitreje napredovala.«

Konkretnih napovedi za bolnišnice Cizelj še ni želel podati. Glede na njegove izračune bomo sicer do začetka septembra imeli 1000 okužb dnevno, do sredine pa že 2000.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije