OB LICENCO

To je ljubljanska taksi služba, ki so ji odvzeli dovoljenje

Strogi ukrep ljubljanske občine.
Fotografija: Taksi službi so odvzeli licenco in pečatili taksi vozila. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Taksi službi so odvzeli licenco in pečatili taksi vozila. FOTO: Guliver, Getty Images

LJUBLJANA – Mestna občina Ljubljana (MOL) je zaradi nespoštovanja zakonodaje odvzela dovoljenje podjetju NI – AL za dejavnost taksi službe v Ljubljani. »Podjetje NI – AL je v letu 2018 pridobilo dve dovoljenji, a sta mu bili obe odvzeti, ker avtotaksi prevoznik ni izpolnjeval pogojev o veljavni licenci, izdani pri Gospodarski zbornici Slovenije za opravljanje avtotaksi dejavnosti na območju Slovenije,« so nam sporočili iz MOL.

Svojim voznikom so plačevali na roko

Omenjeno podjetje je nadzorovala tudi Finančna uprava RS (Furs), ki je izdala ukrep o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju taksi vozil. »Ugotovljene so bile številne in ponavljajoče kršitve s področja davčnega potrjevanja računov, neplačevanja davkov in prispevkov za socialno varnost, zavezanec se ni registriral za namene davka na dodano vrednost, poleg tega pa je bil še davčni dolžnik,« so sporočili iz Fursa.

Podjetje NI – AL je kršilo odlok o avtotaksi prevozih. Podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo taksi službe, morajo voznike zaposliti, voznik mora imeti opravljen izpit o poznavanju občine in vsako vozilo mora imeti izvod licence, v nasprotnem sledijo sankcije – odvzem licence.

Številne kršitve

Kršitve delavskih pravic taksistov so zelo pogoste, ugotavlja Furs, zato že leta poostreno nadzorujejo delovanje taksistov. »V letu 2017 je bilo opravljenih 213 nadzorov, do konca novembra 2018 pa je bilo izvedenih že 442. Nepravilnosti so bile ugotovljene v več kot 30 odstotkih nadzorov. Pri tem so bile obračunane tudi dajatve v skupni višini 307.399 evrov, ki se v največjem deležu nanašajo na DDV ter na prispevke za socialno varnost,« so sporočili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije