BETI HOHLER

To je slovenska sodnica, ki bo odločala o izdaji naloga za pridržanje Netanjahuja

Beti Hohler je marca kot prva Slovenka zaprisegla za devetletni mandat sodnice na ICC.
Fotografija: Za sodnico jo je predlagal nekdanji predsednik Borut Pahor, nato pa potrdil Državni zbor z veliko večino poslancev in poslank, kar je pri tovrstnih nominacijah redkost v slovenskem prostoru. Foto: Žiga Koritnik
Odpri galerijo
Za sodnico jo je predlagal nekdanji predsednik Borut Pahor, nato pa potrdil Državni zbor z veliko večino poslancev in poslank, kar je pri tovrstnih nominacijah redkost v slovenskem prostoru. Foto: Žiga Koritnik

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes slovensko sodnico Beti Hohler imenovalo v tričlanski panel, ki med drugim odloča o morebitni izdaji naloga za pridržanje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zaradi zločinov v Gazi. Hohlerjeva je mesto prevzela od romunske kolegice Iulie Motoc, ki je prosila za menjavo iz zdravstvenih razlogov.

Glavni tožilec ICC Karim Khan je maja zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh, zdaj že pokojnih, voditeljev Hamasa.

Menjava znotraj panela bi lahko po poročanju tiskovne agencije Reuters dodatno zavlekla postopek odločanja o izdaji naloga, ki že zdaj traja dlje kot ponavadi.

Beti Hohler je marca kot prva Slovenka zaprisegla za devetletni mandat sodnice na ICC.

ICC ima 18 sodnikov in sodnic - po devet moških in žensk. Vsaka država ima lahko na ICC le enega sodnika ali sodnico, skupščina držav pogodbenic rimskega statuta pa na vsake tri leta voli po šest sodnikov ali sodnic. ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije