CENE

To so zadnji podatki o inflaciji v Sloveniji

K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale za 4,8 odstotka višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo.
Fotografija: Nazadnje so tako nizko letno inflacijo statistiki izmerili oktobra 2021. Foto: Bet_Noire/Getty Images/iStockphoto FOTO: Bet_noire Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nazadnje so tako nizko letno inflacijo statistiki izmerili oktobra 2021. Foto: Bet_Noire/Getty Images/iStockphoto FOTO: Bet_noire Getty Images/istockphoto

Letna inflacija je aprila dosegla tri odstotke, potem ko se je marca ustavila pri 3,4 odstotka. V prvih štirih mesecih leta skupaj je bila pri 3,3 odstotka, je objavil statistični urad. Na mesečni ravni je rast cen aprila znašala en odstotek. Nazadnje so tako nizko letno inflacijo statistiki izmerili oktobra 2021.

K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale za 4,8 odstotka višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Za 7,3 odstotka dražje gostinske in nastanitvene storitve so dodale še 0,5 odstotne točke.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so na letni ravni ostale nespremenjene, s čimer se je nadaljevalo umirjanje cen v tej skupini, ki so še do nedavnega bistveno prispevale k visoki inflaciji. Medletna rast cen hrane je takrat dosegala tudi dvomestne številke.

K mesečni inflaciji, ki je bila z enim odstotkom za 0,2 odstotne točke višja kot marca, so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale podražitve v skupini rekreacija in kultura. V tej so statistiki najizrazitejši dvig cen zaznali pri počitniških paketih, to je za 13,8 odstotka. Za 4,2 odstotka dražja oblačila in obutev so k mesečni inflaciji dodale 0,3 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila v aprilu prav tako triodstotna in s tem za 0,4 odstotne točke nižja kot marca. Mesečna rast cen je znašala 0,7 odstotka, marca je bila pri 0,6 odstotka.

Letna inflacija v območju evra aprila stabilna

Območje z evrom je aprila zabeležilo 2,4-odstotno letno inflacijo, kar je enako kot marca, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so najbolj poganjale visoke cene storitev. Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin zrasle za 0,6 odstotka. 

Najbolj, za 3,7 odstotka, so se minuli mesec v medletni primerjavi podražile storitve (marca za štiri odstotke). Hrana, alkohol in tobak so bili dražji za 2,8 odstotka (marca za 2,6 odstotka), neenergetske industrijske dobrine pa za 0,9 odstotka (marca za 1,1 odstotka). Energenti so se medtem pocenili za 0,6 odstotka (marca za 1,8 odstotka).

Brez upoštevanja cen energije, hrane, alkohola in tobaka - na ta podatek je pri odločitvah o denarni politiki pozoren svet Evropske centralne banke - je bila letna stopnja inflacije aprila 2,7-odstotna, mesečna pa 0,7-odstotna. Brez upoštevanja energije je bila letna stopnja prav tako 2,7-odstotna, mesečna pa 0,6-odstotna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije