ZADRUŽNIKI OPOZORILI

Trgovci se umikajo, zadruge vztrajajo

Zadružniki bistveno pripomorejo k naši prehranski varnosti. Opozorili tudi na številne administrativne ovire.
Fotografija: V zadnjih letih so se vinogradi skrčili z 18 na 14 tisoč hektarjev površin. FOTO: Wikipedia.org
Odpri galerijo
V zadnjih letih so se vinogradi skrčili z 18 na 14 tisoč hektarjev površin. FOTO: Wikipedia.org

Zadružna zveza Slovenije je že tradicionalno izvedla regijske posvete za zadruge po vsej Sloveniji. Soočili so se z aktualnimi temami s področja kmetijstva in zadružništva ter ukrepi kmetijske politike kot tudi rezultati poslovanja kmetijskih zadrug.

Zadružniki so opozorili na številne izzive, na usmeritev kmetijskega ministrstva glede ekološkega kmetovanja, povišane bonitetne ocene na Krasu, pomanjkanje mladih prevzemnikov na kmetijah in posledično opuščanje kmetovanja ter zaraščanje neobdelanih površin.

Projekt spremljanja košarice osnovnih živil je imel za posledico veliko administrativnega dela v zadrugah in na kmetijah. FOTO: Jože Suhadolnik
Projekt spremljanja košarice osnovnih živil je imel za posledico veliko administrativnega dela v zadrugah in na kmetijah. FOTO: Jože Suhadolnik

Predsednik Borut Florjančič je poudaril, da bodo v govedoreji za ustrezno samooskrbo tudi v prihodnje – tako z mesom kot mlekom – morali pospešiti hitrejše prehode iz vezane reje v prosto rejo in temu nameniti več sredstev, pozornosti in finančne podpore. V zadrugah so opozorili tudi na številne administrativne evidence, ki jih morajo izpolnjevati. Izpostavili so tudi primer projekta spremljanja košarice osnovnih živil, ki je imel za posledico veliko administrativnega dela v zadrugah in na kmetijah. Zadružniki vinorodnih regij so opozorili na težave v vinogradništvu in vinarstvu, ki so letos značilne za vso Slovenijo.

Trend opuščanja vinogradov

Kot je že znano, je bila letošnja letina odlične kakovosti, po količinski plati pa gre za skromno letino, po podatkih celo za najskromnejšo letino grozdja v zadnjih 30 letih. Opuščanje vinogradov je skrb vzbujajoče za prihodnost vinogradništva in vinarstva, ki sta v Sloveniji izjemnega pomena za razvoj turizma, gastronomije in obdelanega podeželja; v zadnjih letih so se površine z vinogradi zmanjšale z 18 na 14 tisoč hektarjev.

Velikanski izziv za vinske kleti so vremenska dogajanja, saj poleg nižjega donosa povzročajo stres pri rastlinah, kar pripelje do povečane dojemljivosti vinskih trt do bolezni. Posledica so nadpovprečni stroški pri uporabi sredstev za zaščito rastlin.

Srednje in manjše kmetije so temelj slovenske prehranske neodvisnosti. FOTO: Janez Tolar
Srednje in manjše kmetije so temelj slovenske prehranske neodvisnosti. FOTO: Janez Tolar

Zadruge so nadvse pomemben deležnik v verigi oskrbe s hrano in bistveno pripomorejo k prehranski varnosti. Njihovo osnovno dejavnost še vedno predstavlja trgovina, kamor se uvršča tudi zadružni odkup. Številne zadruge imajo v okviru svojih dejavnosti zato raznorazne predelovalne obrate od klavnic, mesno- in mlečnopredelovalnih obratov do vinskih kleti, oljarn in še marsičesa. V vseh teh dejavnostih proizvajajo izdelke lastnih blagovnih znamk.

Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije FOTO: Zzs
Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije FOTO: Zzs

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije