ČISTILNA AKCIJA

Triglav je 380 kil lažji

Prostovoljci med čistilno akcijo našli celo razbitine letala.
Fotografija: Planinci, ko odhajate z gora, s seboj vzemite še svoje smeti. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Planinci, ko odhajate z gora, s seboj vzemite še svoje smeti. FOTO: Mediaspeed

KREDARICA – Na višini več kot 2500 metrov, ob Triglavskem ledeniku in v okolici Kredarice, so organizirali prav posebno čistilno akcijo. Svoje moči so združili številni prostovoljci, alpinisti in izkušeni planinci, ki so v okviru vseslovenske akcije Očistimo naše gore, ki je skupaj s Planinsko zvezo Slovenije in Gorsko reševalno zvezo Slovenije potekala pod okriljem Zavarovalnice Triglav, z naše najvišje gore odnesli 380 kilogramov odpadkov.

Z združenimi močni za čistejše slovenske gore. FOTO: Mediaspeed
Z združenimi močni za čistejše slovenske gore. FOTO: Mediaspeed

Med drugim so v dolino prinesli ostanke razbitin manjšega letala, ki je v Triglavski ledenik treščilo v 80. letih prejšnjega stoletja. Pa tudi izgubljen helikopterski tovor, novoletno girlando, več konzerv, pločevink in plastenk.

Z akcijo, ki je letos potekala že deveto leto, želi zavarovalnica spodbuditi odgovornost posameznikov. Planinske točke so v preteklih letih postopoma opremljali z vrečkami za odpadke ter širili moto akcije: poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti.


V zadnjih osmih letih so tako skupaj z obiskovalci v dolino odnesli že skoraj 30 ton odpadkov. Da podpirajo tovrstne akcije, je poudaril tudi Matej Planko, generalni sekretar PZS. »V PZS že več kot 30 let izvajamo akcijo Smeti odnesite s seboj v dolino, z Zavarovalnico Triglav pa sodelujemo že ves čas trajanja akcije Očistimo naše gore. Rezultati vseh teh skupnih prizadevanj so zdaj razmeroma čiste gore. Vse tovrstne aktivnosti pa moramo nadaljevati tudi v prihodnosti, saj nam bo le tako uspelo gore ohraniti čiste,« je še povedal Planko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije