SLOVO

Umrl je Igor Štuhec

Poslovil se je konec minulega tedna.
Fotografija: FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto

V 92. letu starosti je umrl skladatelj Igor Štuhec, so sporočili iz Društva slovenskih skladateljev. Njegov opus obsega dela za soliste, komorne zasedbe in ansamble ter zborovska, vokalno-inštrumentalna in simfonična dela. Leta 2004 je dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev za življenjsko delo.

Leta 2004 je dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev za življenjsko delo. FOTO: Arhiv Dela
Leta 2004 je dobil nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev za življenjsko delo. FOTO: Arhiv Dela

Štuhec se je rodil leta 1932 v Kremberku v Slovenskih goricah. Leta 1960 je na akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. M. Bravničarja diplomiral iz kompozicije. Med letoma 1964 in 1966 je študij nadaljeval na visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, smer dodekafonija in elektronska glasba. Deloval je kot skladatelj in pedagoški delavec na glasbenih šolah, ljubljanski srednji vzgojiteljski šoli in kot docent na pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Za svoje delo je prejel Prešernovo študentsko nagrado (1961), drugo nagrado BEMUS (Beograd, 1973), drugo nagrado jugoslovanskih radijskih postaj (Skopje, 1976), nagrado Prešernovega sklada za skladbo Simfonietta, državno nagrado na področju glasbenega šolstva (2008) ter Kozinovo nagrado.

Kot je pisalo v utemeljitvi slednje, so Štuhecu stanovski kolegi najvišje priznanje društva namenili za številen in zaokrožen opus, ki sega na najrazličnejša ustvarjalna področja.

Ukvarjal se je tudi z elektronsko glasbo

Štuhec se je ukvarjal tudi z elektronsko glasbo, najpomembnejši del njegovega ustvarjanja pa predstavljajo simfonična dela: Entuziazmi, Sinfonietta, Determinirano – Nedeterminirano, Poesis za orkester, Simfonija, simfonična pesnitev Od Drave do Mure in suita Iz domačega perivoja.

Med skladbami za različne komorne sestave izstopajo dela za rog, klarinet in flavto ter v zadnjem obdobju za različna trobila, trobento, pozavno in trobilni trio. Del ustvarjalnosti je namenil tudi mladim, tako v klavirskih in violinskih skladbah kot v otroških in mladinskih zborih ter v skladbicah za različne inštrumentalne sestave, je še pisalo v utemeljitvi Kozinove nagrade.

Kot je skladateljsko društvo izvedelo iz kroga družine, je Štuhec umrl konec minulega tedna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije