VOLITVE

Urška Klakočar Zupančič po volitvah ponosna na izjemne in velike uspehe

Trenutno kaže, da je največja parlamentarna stranka osvojila zgolj en županski stolček.
Fotografija: Predsednica državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednica državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Gibanju Svoboda so po delnih neuradnih izidih lokalnih volitev zadovoljni z dosežkom stranke, manj pa z volilno udeležbo. »V kratkem času nam je uspelo izjemno veliko in vsi uspehi, ki smo jih zgradili na tej poti, nas bodo samo navdajali še z večjim entuziazmom, da gradimo pravilno politiko,« ocenjuje podpredsednica Urška Klakočar Zupančič.

Podpredsednica stranke in predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je v nocojšnji izjavi za medije izrazila željo, da bi se volivci v večjem številu udeležili lokalnih volitev in da ne bi imeli občutka, da je zgolj politika na državni ravni tista, ki vpliva na njihova življenja. »Morda nimajo občutka, da lokalna politika nanje vpliva in da lahko tudi oni sovplivajo na lokalno politiko, ali pa imajo občutek, da so nekateri preveč zasidrani v tej lokalni politiki in bo očitno za spremembe potrebno še nekaj časa,« je ocenila. Kljub temu pa je prepričana, da so v stranki s svojim delom pokazali, kako pomembno je, kdo sedi v mestnem svetu in oblikuje prihodnost na lokalni ravni.

Vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle pa je izpostavil skupni rezultat levosredinskih strank tako po številu županov kot tudi mestnih svetnikov. Sicer pa je prepričan, da je tudi Gibanje Svoboda na pravi poti. »Verjamemo, da lahko v prihodnje z vsemi našimi odbori, več kot 122 ekipami na terenu, nadaljujemo ta trend, in verjamemo, da so ljudje v nas prepoznali tisto upanje, da lahko nekaj spremenimo tudi v sami lokalni politiki,« je dejal.

Po njegovih besedah se zavedajo, da bo ob večjem številu mestnih svetnikov njihova pot lažja. Kot je poudaril, od svoje strategije v največji vladni stranki ne odstopajo. »Nadaljujemo s tem, da bomo lahko v naslednjih štirih letih pokazali, da smo izbrali tiste prave svetnike, ki bodo spremenili ne samo lokalno politiko, ampak predvsem kulturo politike, in nadgradili tisto, kar na državnem nivoju že počnemo,« je še sklenil Majerle.

Le ena županska kandidata

Klakočar Zupančičeva je v izjavi sicer še spomnila, da so stranko ustanovili v začetku letošnjega leta pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, v tem času pa začeli tudi gradnjo terenske mreže. Po do zdaj znanih rezultatih je sicer županski stolček uspelo osvojiti zgolj eni županski kandidatki stranke, in sicer je v prvem krogu večino volivcev prepričala kandidatka stranke za županjo Osilnice Alenka Kovač.

Stranka je sicer veliko stavila tudi na svojega kandidata za župana Maribora Vojka Flisa, ki pa mu po delnih neuradnih rezultatih ni uspel preboj v drugi krog. Majerle priznava, da sicer s tem rezultatom res ne morejo biti zadovoljni, a poudarja, da se uspeh stranke ne meri samo z uspehom posameznih županskih kandidatov, ampak tudi z osvojenim številom sedežev v občinskih svetih. »Kako se bodo na koncu razporedili glasovi, ni toliko pomembno, kot to, da je Maribor prepoznal Gibanje Svoboda, stranko, ki lahko vpliva na njihovo prihodnost,« je še ocenil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije