NJENA PLAT O MODRIH LUČEH

Ministrica Stojmenova Duh punudila odstop, Golob se ji je že zahvalil za dosedanje delo (VIDEO)

Ministrica Emilija Stojmenova Duh se je ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko je v javnosti odjeknilo, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh.  FOTO: Zaslonski Posnetek Sta
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh.  FOTO: Zaslonski Posnetek Sta

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh je predsedniku vlade Robertu Golobu punudila odstop, saj prevzema objektivno odgovornost za afero modre luči. Ministrica za digitalno preobrazbo je ob tem navedbe v članku N1, da so se za vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni sploh še niso prejeli. »Pri članku gre za dobro načrtovan poskus osebne diskreditacije,« je dejala in zaradi objektivne odgovornosti pri tem dogodku podala odstopno izjavo.

 

Ministrica se je na navedbe članka, objavljene v sredo, odzvala danes, ker so na ministrstvu želeli zgodbo najprej pojasniti vladni ekipi in poslancem stranke Gibanje Svoboda, je povedala v današnji izjavi za javnost. »O tem, da je šlo za osebno diskreditacijo, priča več dejstev, eno od teh je datum objave  štiri mesece po dogodku in zgolj dva dneva pred interpelacijo,» je dodala.

Zgolj osebna diskreditacija? 

»Danes s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejemam objektivno odgovornost in sem predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Ne glede na to bom še zmeraj prispevala k digitalni preobrazbi Slovenije, in sicer tako, da bom poučevala nove inženirje elektrotehnike,« je povedala.

Kot je pojasnila, se je dogodek zgodil 26. maja. »V njem smo v celoti ravnali po ustaljenem protokolu in navodilih, ki smo jih prejeli s strani centra za varovanje in zaščito,« je dejala in pojasnila, da je delegacija ministrstva na poti na letališče na Dunaju obtičala v daljšem zastoju.

Voznik je po ustaljenem protokolu poklical višjega inšpektorja na center za varovanje in zaščito. Pri tem, kaj sta govorila, gre za besedo voznika proti besedi višjega inšpektorja, sama v voznikove besede ni podvomila. Od tam naprej pa imajo po njenih navedbah za vse pisne dokaze.

Po besedah ministrice je voznik še isti dan poslal elektronsko sporočilo inšpektorju kjer mu je pojasnil celotno situacijo in njegovo ravnanje. Julija so nato na ministrstvu dobili dopis avstrijskih organov, voznik pa je poklical inšpektorja, ki mu je poslal navodila. Tako sporočilo voznika kot navodila inšpektorja so na ministrstvu posredovali novinarjem.

Golob njen odstop že sprejel 

V elektronskem sporočilu je inšpektor vozniku pojasnil, naj poudari, da je vozil ministrico in pri tem zaradi zastoja na avtocesti proti letališču uporabljal svetlobne znake. Stojmenova Duh je ob tem zatrdila, da ne voznik, ne ministrstvo,in tudi ne ona kot predstojnica ministrstva niso dobili nobenega klica ali dopisa, da je bilo to ravnanje nepravilno. Takoj za tem, ko so s slovenskega veleposlaništva na Dunaju prejeli dopis s predlogom, naj kazen plačajo, so jim posredovali zahtevane podatke voznika.

»To, da se izogibamo plačilu kazni, je popolna neresnica in še enkrat poudarjam, do današnjega dne globe na ministrstvu sploh nismo prejeli,« je dejala. Vse trditve, da se je želela izogniti plačilu kazni, so zato po njenem prepričanju namenjene zgolj osebni diskreditaciji.

Premier Robert Golob je že sprejel odstop ministrice dr. Stojmenove Duh in se ji zahvaljuje za dosedanje delo, so sporočili iz vlade.  Premier Golob bo moral zdaj najprej o odstopu obvestiti DZ, ki se bo nato moral seznaniti z ministričinim odstopom. Za petek je sicer na dnevnem redu še vedno razprava ob interpelaciji zoper Stojmenovo Duh, ki jo je že drugič vložila SDS. Kako bo potekala petkova seja DZ, pa za zdaj še ni jasno. Predsednik vlade sicer lahko do začetka seje še obvesti DZ o ministričinem odstopu in se poslanci tedaj z njim seznanijo, lahko pa tudi ministrica v okviru predvidenega nastopa pove, da odstopa z ministrske funkcije. Obvestilo o odstopu se mora sicer uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministrici bo funkcija s tem prenehala.

Koalicijski partnerji se bodo v petek na glasovanju ob interpelaciji vzdržali

Ministrica Stojmenova Duh se je ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko je portal N1 razkril, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

image_alt
Objavljamo razvpite dopise. Tako se je ministrica hotela izogniti globi zaradi divjanja

Ob prihodu na današnjo sejo vlade je dejala, da se v povezavi z omenjeno afero pojavlja veliko neresnic, ena od teh je po njenih besedah ta, da je od voznika zahtevala, da prižge modre luči. »Nikoli nisem zahtevala tega od voznika, ne doma ne v tujini,« je zatrdila. Obenem je poudarila še, da so tudi zaposleni na ministrstvu zmeraj ravnali v skladu z navodili pristojnih organov.

image_alt
Ministrica Stojmenova Duh pod drobnogledom KPK

Na vprašanja o tem, ali bo morda odstopila z ministrskega položaja in ali še uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, ni odgovorila.

image_alt
Golob nezadovoljen zaradi afere »divjanje«, za Mesca kočljiva zadeva

Medtem so koalicijski partnerji, SD in Levica, po današnjih rednih koalicijskih usklajevanjih napovedali, da se bodo, če Stojmenova Duh ne bo odstopila in bo v petek dejansko prišlo do interpelacije v DZ, pri glasovanju vzdržali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije