ROMSKA VPRAŠANJA

Ustanovljena nova delovna skupina za reševanje romske problematike

Vodja delovne skupine je sestanek označila za konstruktivnega.
Fotografija: Helga Dobrin. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Helga Dobrin. FOTO: Dejan Javornik

Medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike se je na povabilo tamkajšnjega župana mudila v Škocjanu. Ustanovila je delovno podskupino za reševanje varnostne tematike, ki jo bo vodil namestnik predsednice delovne skupine Peter Kotar, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Sočasno je potekal protest več civilnih iniciativ.

Člani podskupine se bodo po navedbah ministrstva osredotočili na pripravo konkretnih ukrepov državnih organov, lokalnih skupnosti in romske skupnosti za izboljšanje varnostne situacije na terenu.

Poleg tega bodo pripravili akcijske načrte za kratkoročno izboljšanje varnostne situacije na varnostno obremenjenih območjih in predloge ukrepov za dolgoročno izboljšanje varnostne situacije, so navedli na ministrstvu.

Okrepili prisotnost na terenu

Vodja delovne skupine, sicer državna sekretarka na ministrstvu, Helga Dobrin, je sestanek označila za konstruktivnega. Kot so njene besede povzeli na ministrstvu, so člani delovne skupine iz drugih resorjev slišali težave pri obravnavi romskega vprašanja. Dobrin upa, »da se bo na pristojnih ministrstvih čim prej pristopilo k reševanju in čim bolj konkretnim ukrepom«. Poudarila je še, da sta ministrstvo za notranje zadeve in policija že poleti okrepila prisotnost na terenu.

Po besedah župana Občine Škocjan Jožeta Kaplerja so na sestanku izpostavili konkretne težave pri romskem vprašanju in pozvali pristojna ministrstva k spremembi zakonodaje, da se stanje izboljša. »Dali smo izhodišča - to so predvsem varnostni vidik, obiskovanje osnovne šole, nenamensko porabljena socialna sredstva,« je dejal.

Pričakali so jih protestniki

Člane delovne skupine je po pisanju Dolenjskega lista pričakalo okoli 150 mirnih protestnikov iz sedmih civilnih iniciativ, povezanih v regijsko Civilno iniciativo za romsko problematiko. Menijo, da gre za protest proti vladi, ker se problemov ne loteva pravilno. Poudarili so, da je prebivalce strah nasilja Romov in da jim je dovolj dvojnih meril.

Medresorsko delovno skupino sicer sestavljajo predstavniki več ministrstev, župani občin Novo mesto, Kočevje, Črnomelj in Ribnica ter predstavniki Sveta romske skupnosti Slovenije. Naloga delovne skupine bo tudi v prihodnje spremljanje uresničevanja Nacionalnega programa ukrepov vlade za Rome za obdobje 2021-2030, so še navedli na ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije