NAGRADNI NATEČAJ

Ustvarite naj pirh Slovenskih novic!

Svoje umetnine nam lahko pošljete do ponedeljka, na ta dan jih lahko tudi še prinesete v uredništvo. Ljubljančanka Miša Arh je pri okraševanju uporabila odpisane obleke.
Fotografija: Miša Arh redno sodeluje na natečaju. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Miša Arh redno sodeluje na natečaju. FOTO: Marko Feist

Predvelikonočni čas je vselej poln vznemirjenja, prebuja se pomlad, s soncem se odpirajo cvetovi in ščebetajo ptice. Tudi Slovenske novice že 25 let v okviru natečaja za naj pirhe Slovenskih novic skupaj z vami, spoštovane bralke in bralci, ustvarjamo tisti pristni predvelikonočni občutek velikega pričakovanja.
Barviti pirh deklice Tie Sreš iz Beltincev FOTO: Marko Feist
Barviti pirh deklice Tie Sreš iz Beltincev FOTO: Marko Feist

Minule dni smo tako v uredništvo prejeli že več kot 150 vaših velikonočnih pisank, nekateri ste jih tudi prinesli v uredništvo. Tako nas je včeraj obiskala upokojena knjižničarka Miša Arh iz ljubljanskih Most, ki nas je tudi tokrat, kot tolikokrat prej, veselo presenetila. Svoje pisanke, ki seveda spadajo v moderno kategorijo, je poimenovala reciklirane pisanke.

Prinesla je tri, eno skoraj pedenj in pol visoko, in dve manjši, gosje velikosti. Gre za jajci iz stiropora, ki ju je oblekla v vijoličasto tkanino z rdečimi cvetovi in pojasnila: »To je bila dekliška oblekica, ki se je raztrgala in so jo nameravali vreči v smeti. Pa sem videla njen prelepi vzorec in jo shranila.« A to še ni vse. Tudi veliko jajce je oblekla v ostanek svoje poletne obleke. »Bila je že precej sprana in je nisem več nosila.« Izrezala je najlepše kose, jih zlikala in skrbno nalepila po krivini jajca. Morda bi bila že oblekica dovolj, a Miša je pisanko dodatno okrasila s čipkastim belim trakom, da je videti rahlo starodobno. Kot vidimo pri Miši Arh, se da pisanko ustvariti iz odpadnih materialov.


Prav zanimivo pisanko nam je poslala deklica Tia Sreš iz Beltincev, ki jo je obarvala morsko modro, rdeče in vijoličasto, barve se med seboj rahlo prelivajo. Erika Bohinc iz Lesc pa je poslala kar baročno okrašeno jajce, kjer je združila star okrasni motiv pahljač in jih okrasila z barvnimi pikami in svetlečimi kamenčki. Še in še bi lahko naštevali in opisovali velikonočne umetnine, ki smo jih dobili v uredništvu.

Časa za sodelovanje v našem natečaju je vse manj, a nekaj še – do ponedeljka, 29. marca. Svoje izdelke lahko pošljete na naslov Slovenske novice, Dunajska 5, Ljubljana, s pripisom Za naj pirhe Slovenskih novic. Zaradi protikoronskih ukrepov jih je mogoče fizično prinesti v uredništvo še v ponedeljek od 9. do 14. ure (danes in jutri torej ne), na vhod z Likozarjeve 1, kjer stoji miza za brezkontaktno predajo. Obvezno imejte s seboj izpolnjeno prijavnico.


Etnolog prof. dr. Janez Bogataj bo tudi letos vodil strokovno komisijo, ki bo skrbno pregledala razstavljene pisanke in jih ocenila. Čakajo vas bogate nagrade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije